A Sevenstar Round Britain and Ireland Race vitathatatlanul az egyik legnehezebb verseny.

 

Elsőként 1995-ben rendezte meg a Royal Ocean Racing Club (RORC). Az 1805 mérföldes pálya állítólag keményebb mint egy transzatlanti verseny, a hírhedt időjárás és az árapály kihívások miatt, amik az Egyesült Királyságban jellemzőek.

 

A rajt és a cél a Solent-en van. Négyévente kerül megrendezésre. Több mint egy tipikus RORC offshore verseny – sőt még a Rolex Fastnet Race-nél is.

 

 

Különleges verseny, amely a különleges kihívásokat kereső versenyzőket vonzza. Háromszor hosszabb mint a Fastnet, és az Egyesült Királyság összes szigete körül zajlik, beleértve a Muckle Fluggát, amelyik a legészakibb pont és minden tengerész számára olyan fontos hely északon, mint a Horn-fok délen.

 

A 2014-es Sevenstar Round Britain and Irland Race öt elképesztő világrekordot hozott egy erős alacsony nyomású rendszer miatt, mely északon telepedett meg és ezzel kedvezett a bőszélben vágtató gyors hajóknak. A MOD70 Musadam-Oman Sil trimarán egyszer sem takkolt az 1800 mérföld alatt, mert az alacsony nyomású rendszer külső szélén haladt és folyamatosan mögüle fújt a szél.

 

A 2018-as versenyen a hajók csodálatos variációi várhatóak, többek között az IMOCA és a Class40 osztályok részvételével; világklasszis profik és szenvedélyes amatőrök egyaránt küzdeni fognak, hogy „megmásszák” az offshore versenyzés egyik „legnagyobb hegyét”.

 

Az IMOCA 60-as osztálynál hatalmas sikere van a versenynek. 2010-ben az Artemis Ocean Racing volt az abszolút győztes. 2014-ben visszatért mint Artemis – Team Endavour, Brian Thomson kormányzásával beállítva az új 60 lábas Around Britain and Ireland Race világrekordot 5 nap 14 óra 00 perc és 54 másodperccel. A 2018-as versenyen az idei Rolex Fastnet Race győztese, az SMA is rajthoz áll Paul Meilhat kormányzásával.

 

A 2018-as verseny szintén hivatalos versenye a 2018-as Class40 körversenynek. 2014-ben a Swish, a kanadai Roderick Knowles kormányzásával szintén wilágrekordot állított be a „40 láb és kisebb” csoportban, 8 nap 19 óra 06 perc és 49 másodperces idővel.

 

A Sevenstar Round Britain and Irland verseny 2018 augusztus 12-én rajtol Cowes-ből. Bár még addig rengeteg időnk van, érdemes ellátogatni a verseny hivatalos oldalára a http://roundbritainandireland.rorc.org/-ra