Jó példát mutathat a vitorlázásnak az, amit jövőre az Extreme Sailing Series szervezői terveznek. Emberközeli, média-barát események X40-esekkel, melyeket 49er, szörf és Optimist versenyek egészítenek majd ki.

Ötödik évét tapossa az ISAF Extreme 40-esekkel vívott speciális körversenye; míg 2007-ben csak 4 európai regattát tartottak 5 csapat számára, addig a sorozat jövőre 11 hónapon át tartó, 3 kontinensre kiterjedő 9 versenyre bővülő eseménnyé válik. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az AC új osztálya miatt ez a sorozat remek felkészülési lehetőséget kínál az ORACLE kihívói számára. A sorozaton mindössze 8 nemzet 10 csapata vesz részt, viszont jobbnál jobb vitorlázók tolongnak, hogy felférhessenek valamelyik hajóra.

Igen, hisszük, hogy valami ilyesmi frissítésre is szüksége van a vitorlázásnak. Íme, pár elképzelés:

– 9 esemény a 2011 körversenyre Észak-Amerikában, Európában, az Arab-félszigeten és Ázsiában;

– Vegyes események lebonyolítása jelentős városokban és egyedi „stadionokban”, vitorlás desztinációkat és felemelkedő vitorlás piacokat létrehozva;

– 10 elit csapat (8 nemzet) és tucatnyi vitorlázó további nemzetekből;

– 5 napos események: a nyílt vízi versenyek és pörgős „stadionversenyek” egyedi keveréke – a sportszempontok sérülése nélkül, de laikusok és vitorlázók számára is szórakoztató módon.

– Mezőnyverseny, időmérők, párosversenyek és egyéb versenyformák alkalmazása – de mindig rövid, éles és ütős!

– VIP élmények vízen és szárazon – az ötödik „kalandor” csapattag helye/szerepe kulcsfontosságú az eseményen, legyen az szponzor, operatőr vagy a közönség soraiból kisorsolt néző.

– 8 órás szórakoztató program (vízen és szárazon) minden közönség-közeli napon.

– 12 x Optimistek, 8 x 49erek és legalább 3 másik osztály „támogatandó eseménye” többek közt szörfösök és kájtosok;

A 2011-es Extreme Sailing Series™ az Ománi Szultánságban veszi kezdetét februárban, majd Kínába vándorol a cirkusz. Aztán jön Isztambul és utána USA, pontosabban Boston, mikor máskor, ha nem július 4-én. Innét vissza Európa, a legendás Cowes Week, majd Szicília (Trapani) immáron másodszor. Nizza után az andalúz Almería jön és végül irány Szingapúr.

A csapatokról: A kétszeres ezüstérmes Groupe Edmond de Rothschild visszatér (ismeretlen kormányossal). Új nevező a Luna Rossa, aki lenyúlta a tavalyi győztes kormányost, Paul Campbell-Jamest, aki Max Sirenanak fog besegíteni. Az Oman Air Masirah kormányosa a francia VOR veterán Sidney Gavignet. A kétszeres olimpia bajnok Roman Hagara pedig ismét a Red Bull Extreme Sailing csapatát irányítja. A brit Ian Williams kétszeres World Match Racing Tour bajnok a Team GAC Pindarhoz csatlakozik. A 2010-es győztes The Wave, Muscat visszatér megvédeni címét, de ezúttal Torvar Mirsky irányítása mellett. Az Alinghi miután kiszállni látszik az AC cirkuszból, 2008-as sikere után nagy elánnal indul újra a sorozatban Tanguy Cariou kormányzásával. Paul Cayard és az Artemis Racing AC résztvevőként küzd majd, kormányosuk a szintén jól ismert Terry Hutchinson lesz. És persze egy másik aspiránsról se feledkezzünk el, amely idén mutatkozott be a többtestűek világában: Az Emirates Team New Zealand csapatát Dean Barker fogja össze.


Eseménynaptár 2011:

Február, Muscat, Omán (20-21-én nyílt-vízi verseny)

Április, Kína (13-14-én nyílt-vízi verseny)

Május, Isztambul (25-26-án nyílt-vízi verseny)

Június – Július, Boston, USA (publikus esemény)

Augusztus, Cowes (publikus esemény)

Szeptember, Trapani (14-15-én nyílt-vízi verseny)

Szeptember – Október, Nizza (28-29-én nyílt-vízi verseny)

Október, Almeria (publikus esemény)

December, Szingapúr (7-8-án nyílt-vízi verseny)

*A „nyílt-vízi verseny” azt jelenti, hogy a rendező az aréna bármely részét használhatja versenypálya gyanánt – míg a stadion események során a lényeg, hogy a versenyzőket a közönség saját szemével követhesse nyomon.


2011 csapatok és skipperek:

Alinghi/ SUI – Tanguy Cariou (FRA)

Artemis Racing/ SWE – Terry Hutchinson (USA)

Emirates Team New Zealand/ NZL – Dean Barker (NZL)

Groupe Edmond de Rothschild/ FRA (As Yet Unknown)

Luna Rossa/ ITA – Max Sirena (ITA)

Oman Air Masirah/ OMA – Sidney Gavignet (FRA)

Red Bull Extreme Sailing/ AUT – Roman Hagara (AUT)

Team GAC Pindar/ GBR – Ian Williams (GBR)

Team Nice/ ITA – Alberto Barovier (ITA)

The Wave, Muscat/ OMA – Torvar Mirsky (AUS)