2008. november 9-11. Tizenhárom európai nemzet, 42 hajójának részvételével kezdődött november 9-én Cannesban a dragonosok téli versenysorozatának második fordulója (az első októberben St Tropezben volt) a Földközi Tengeri Bajnokság.

Szép idő, 17-19 C, kitűnő, 2-4-es szél. Ideális vitorlázó időben került megrendezésre a hét futamos verseny.

A reggeli szélcsendeket a déli órákra kialakult 1-es, majd a rajtra 2-es szél váltotta fel, amely a második futamra tovább, jó kiülősre erősödött.

dsc04274_600

A pontosan kitűzött, hosszú (kb. 800-1000 m-es) rajtvonalakon kényelmesen, tolakodás nélkül, egy sorban úgy lehetett elrajtolni, hogy egy perccel a rajt után sem zavarták egymást a hajók. Minden rajt sikerült, szigorítások nélkül, csak néhány orosz tudott egy-két OCS-t gyűjteni, akik egymást szorították ki. Azért elgondolkoztunk azon, hogy a hazai pályaversenyeken miért is spórólnak a rajtvonal hosszával?

dsc04269_600_01

A szokásos up and down pályán volt egy kétkörös rövid, ill. egy háromkörös hosszú pályára lehetősége a rendezőségnek. A délutáni rajtok miatt a hosszú pályára csak kétszer került sor. A futamoknak általában a 17 órakor lemenő nap vetett véget.

sany0363_600

Az első futamon gyenge szélben, jó rajt után, felértünk elsőnek a bójához. Sajnos a hátszélben visszaestünk és csak 11. helyen végeztünk, de a második futamot már 2. helyezettként zártuk. Ezen a napon a vizen csak azt láttuk, hogy az egyik svájci hajó – amelyik mellett rajtoltunk -nagyon gyors és éles. A második rajt után kapott egy emelést és rögtön ötven méter előnye lett. A nap végén az eredményjelző táblán derült ki, hogy Õ nem más, mint Ulrich Libor, az 1972-es müncheni olimpia ezüst érmese. Õ nyerte végül ezt a versenyt. A többi futamon is jól szerepeltünk, többször vezettünk, volt még 3., 6. helyünk is. Sajnos a 4. futamban egy szerencsétlen ütközés miatt elszakadt a backstagünk, ezért az 5. futamot ki kellett hagyjuk. Végül ebben a nagyon erős  mezőnyben, ahol az első húsz hajóból bárki nyerhetett volna, a Jampecnak Gömbös Lóránddal, Detre Szabolccsal és Kiss Tamással a fedélzetén a 8. helyet sikerült megszereznie, két ponttal lemaradva az idei orosz Senatorov Vassily európabajnok mögött.

A következő, december 6-7-i fordulón a Jampec ismét rajthoz áll, folytatva a téli versenysorozatot.