Amennyire csak vissza tudok emlékezni, Pulan Mikuláskor mindig volt verseny, bár ez anno (1995 körül) nem egy nemzetközi verseny, hanem “csak” egy horvát ranglista verseny volt 80-100 Optimist versenyzővel. Ahogy teltek az évek, úgy fejlődött a verseny értéke és úgy nőtte ki magát egy nemzetközi versennyé (8-10 nemzet). Ez természetesen a résztvevők létszámának a növekedését is eredményeztem így legutóbb, azaz idén, a múlt hétvégén (2006.12.8-10.) immár 253 optimistes versenyző vett részt (bár ha jól tudom pár éve a létszám megütötte a 300-at is)

Ez a verseny a tökéletes időpontban van, közvetlenül a holtszezon kezdete előtt. Ezután a verseny után értékelheti át az ember az egész éves teljesítményét, és alakíthatja ki a felkészülési stratégiájáta a következő évre nézve, kezdve a decemberi és január fizikai felkészülésssel 🙂 .

A magyarokat 9 Optimistes képviselte (neveket lásd a végén). Az utazás előtt hosszas tanakodás folyt arról, hogy egyáltalán menjünk-e, mert az elmúlt évek tendenciája azt mutatta, hogy vagy van szél, de akkor az igen nagy és igen hideg levegővel jár, vagy nincs szél, de akkor olyannyira nincs, hogy még futamot sem tudnak rendezni.

Így közvetlenül a versenyt megelőző napokban is egyfolytában a neten és a különböző időjáráselőrejelző honlapokon ütltünk és próbáltunk a sok információból arra következtetni, hogy vajon milyen idő lesz a hétvégén…. Végülis bejöttek az előrejelzési jóslatok.


Csütörtökön korán reggel indultunk, hogy délután még tudjunk 1-2 órányit edzeni. A motorcsónak vízretételén kívül, -ami komoly gondokat okozott- nem történt különösebb eset az utazás során. Az edzést is megtartottuk kellemes napsütésben, 1 Bft-os leálló szélben. Bemelegítésnek tökéletes idő.

Pénteken már kicsit hűvösebb volt az idő, de a DK-i szél igen kellemes, 2-4 Bft erősségű volt. A problémát a szokatlan hullámzás, illetve a hullámok nagysága okozta, ami jópár gyomrot felforgatott…

A mezőnyt 4 csoportra osztották, így egy-egy rajt esetén kb 120 hajó állt fel a vonalhoz.

A tervezett 3 futamot hamar lenyomták a horvátok, bár a szokásos első rajt előtti várakoztatás most is megvolt, igaz csak 30-40 percet tartott 🙂 .




Az előrejelzések szerint a szombati naptól kellett félnünk, ugyanis a napsütés helyett borús, esős időt (11 mm csapadék !) és erős szelet írgértek. Nos, szombat reggel keserű mosollyal vettük tudomásol, hogy csak tudnak valamit ezek az időjárást előrejelző honlapok. Az eső szakadt, a szél fújt, bár nem volt igazán nagynak mondható, hisz szélmérőnk csak 5-6 Bft erősséget mutatott. Hanem a gondok az Olaszországból érkező hatalmas hullámokkal volt. Ugyanis 2-3 méteres tarajzó hullámok bizony lehetetlenné tették a vitorlázást, mivel az Optimistet több mint valószínű, hogy maguk a hullámok elsöpörték volna. A rendezőség reggel kétórás halasztással indított, amit később megfejelték egy újabb halasztással, végül fél kettőkor lelőtték a napot. Az állandó tájékozódásainkra azt válaszolták, hogy a Lasereseket kiviszik, ezt mégse tették meg. Valószínűleg ők se tudták volna könnyen venni a hullámokat.


Kettő és fél három körül a szél erejéből kezdett veszíteni, és a hullámok se voltak tarajosok, így úgy gondoltuk, hogy kimegyünk egy kicsit edzeni. Elhatározásunkat megersőítette, hogy rajtunk kívül mások is kimentek edzeni. Kiérve már csak 3-4 Bft erősségű volt a szél, viszont a hullámok nagysága továbbra is 2 méteres volt. Az állandó “liftezés” keményen megviselte a gyomrokat, többek között az enyémet is…hiába na, Balatonon nincs ilyen :-). Hihetetlen látni, ott helyben átélni, hogy hogyan tűnik el egy Optimist, de akár egy Laser4.7 is két hullám között.


A csapat
A szél végülis éjszaka kitombolta magát, méghozzá olyannyira, hogy vasárnapra kisütött a nap és 1-2-es Bft-ú leálló szélben épphogy meg tudtak tartani 2 futamot.

A versenyen összeségében a versenyzők jól/kiemelkedően szerepeltek és mindenekelőtt hasznos tapsztaltokat gyűjtöttek. Megérte eljönni.



Továbbiakban a versenyzők és a helyezések:

253 indulóból:

29. Vadnai Benjamin NVK;  (29*,11,27,4,19)

43. Huszka Mátyás NVK;  (18,35*,29,13,24)

45. Péch Fanny RVSE;  (23,BDF*,48,5,14)

77. Gyapjas Balázs NVK; (44,43,47*,38,26)

80. Kiss Viktor VVSI; (BFD*,57,55,8,37)

90. Péch Lóránt RVSE; (51,53*,49,32,41)

100. Wolf András NVK; (43,47,61*,44,60)

129. Vadnai Jonatán NVK; (58,BDF*,70,68,44)

219. Gyapjas Zsombor NVK; (94,86,DNF*,DNF,DNF)


U.i.: Köszönet Török Petinek az önzetlen segítségért a vízreszálláskor… ha ő nincs, akkor vehettem volna fel a fürdőnadrágomat, mint a lengyel edző… 🙂 … és persze köszönetet érdemelnek a szülők is hogy lehetővé tették a versenyen való részvételt.



Hodács Attila