Loick Peyronnal a kormánynál a 140 lábas maxi trimarán, a Banque Populaire nyerte a Rolex Fastnet Race versenyt többtestű osztályban. A Rambler felborult.

A vasárnap rajtoló versenyen a maxi trimarán hétfő este ért vissza Plymouthba, miután megkerülte a legendás Fastnet sziklát. Az 1 nap 8 óra, 48 perc (versenyidő: 32 óra, 48 perc) új rekordot jelent, mellyel a Fujicolor 60 lábas trimarán 1999-ben futott 1 nap, 16 órás idejét múlta felül a francia csapat. A tri átlagsebessége 18.5 csomó volt.

© Rolex/Daniel Forster

Hétfő este jelentette a Royal Ocean Racing Club (RORC), hogy az egytestűek versenyében vezető maxi, a Rambler 100 felborult a Fastnet szikla kerülése során.

A Rambler meglehetősen nagy hullámok között hasított, amikor a hajóban tartózkodó navigátor a kíl felöl szokatlan hangra lett figyelmes és a hajó hirtelen átfordult. Peter Islernek még sikerült leadnia a Maydayt és kimenekültek.

© Rolex/Carlo Borlenghi

Az EPIRB-et (önállóan is használható vészjelző berendezés – a veszélybe került hajó vagy ember azonosításához szükséges adatokat, valamint a jeladó pillanatnyi GPS koordinátáit is sugározza) aktiválták és a biztonságban lévők kihúzták a még úszókat a hajóra. A nagy hullámzás eléggé megnehezítette a kimászást és végül 16-an együtt maradtak a hajón.

© Rolex/Daniel Forster

A legénység öt tagja elsodródott, majd két és fél órát kényszerült a vízben tölteni, de együtt maradtak egy körben. A mentők egy halászhajót irányítottak az incidens helyére és kiemelték a Wave Chieftain fedélzetére a még vízben tartózkodókat. Még ezt megelőzően egy helikopter ment a bajba jutottak megsegítésére és a legénység egyik hölgytagját hipotermiával elszállították. A hajón maradt 16 főt a Baltimore életmentő hajó vitt partra. És nagyjából mindenki rendben is van.

Az Alegre hétfő délután 22 csomóval rohant a Fastnet felé, amikor valamitől elhagyták a kormány alját, nagyjából a kormányuk felét. A csapat úgy döntött, hogy feladja a versenyt és visszafordult Plymouth felé.