2011. augusztus 7 – 15. Nieuwpoort, Belgium. Augusztus 3-án érkeztünk Nieuwpoort-ba a 2011 évi Európa bajnokság helyszínére, négy 420-as egységgel:

Mészáros Laura-Kratzl Anna, Grams Dominik-Weidinger György, Földesi Péter-Borsos Dániel, Bagyó Áron-Munka Márton. Edzőjük Morzsi, Regős Attila.

Másnap máris megkezdtük a hajók felkészítését és az edzéseket. A vízre szállásnál nem figyelmen kívül hagyható a közel 4-5 méteres ár-apály különbség. Az áramlás is igen erős, ami szintén fontos tényező a versenyzés szempontjából. A pénteki (aug. 5.) edzésnapon a német belga görög és osztrák csapattal mértük össze erőnket egy-két próbafutam keretében, az eredmény meggyőző volt,az első 10 helyen mindig benn voltunk, a Földesi-Borsos páros még futamot is nyert.

Másnap (aug. 6.) is jól szerepeltünk, a franciákkal olaszokkal és izraeliekkel közös próbafutamokban is az első 5 helyen mindig volt két egységünk, az egyik futamot a Grams- Weidinger páros meg is nyerte.

Augusztus 7-8 a felméréseké, 8-án délutánra előfutamot terveztek, de a viharos szél miatt (6-7-es ) elmaradt. Morzsi ennek ellenére kiengedte a csapatot, holott a mezőny nagy része a parton várta a vízről visszaérkezőket. Fiú egységeink nagyon élvezték a komoly időt, és a lány csapatunk is kimerészkedett a tengerre.

Augusztus 9. az első hivatalos versenynap a 2011-es Belgiumi Európa bajnokságon. Közel húsz ország 102 hajója állt rajthoz az 5-ös észak nyugati szélben és közel 1.5-2 m-es hullámokban. A verseny nyílt, így nem csak európai országok versenyzői indulhattak, érkeztek hajók Ausztráliából, Szingapurból és Izraelből. Az első napba 2 futam fért, Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak nehezebben indult a verseny, Grams-Weidinger egység két nagyon jó futama közül az elsőből korai rajt miatt kizárták őket, de még messze a vége. A rendezők 6 selejtező futamot terveztek, ahol eldől majd a későbbi csoportbeosztás (arany, ezüst és bronz). Földesi-Borsos páros az ebben a szélben tőlük elvárható kiegyensúlyozott teljesítményt hozták és az első két futam után az összetett sorrendben a 20. helyen állnak.

Augusztus 10. napos időre ébredtünk, a szél ma nyugati irányból és hasonlóan erősen, ha nem erősebben fújt mint előző nap ( 5-6-os ). Mind a négy párosnak szüksége volt minden tudására amit magával hozott. Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak kicsit erősnek bizonyult a szél, de tisztességgel helyt álltak. Grams-Weidinger csapat is megküzdött minden jó helyezésért. Földesi-Borsos páros a már tőlük megszokott magabiztossággal kezelte a hajót és a nem egyszerű körülményeket, meggyőző 2 futamot tudhattak maguk mögött, egy 4. és egy 5. futameredménnyel az összetett eredménytáblán a 10. helyet elfoglalva.

Augusztus 11. a szélnek sem az iránya, de ez ereje sem változott, sőt, ha lehet még erősödött. Bíztunk benne, hogy a tegnapinál nem lesznek nehezebb körülmények, nem jött be. A továbbra is 5-6-os nyugati szél, néhol közel 7-es erősségű befújásokkal, mindenkiből kivette a végső tartalékokat. Ma sokan nem tudtak talpon maradni, köztük a mi 4 hajónkból is hárman,  Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak sikerült saját erőből talpra állni és folytatni a versenyt. Grams-Weidinger egységnek az árboca nem bírta az egyik keményebb ráfújást és elgörbült, így a második futamot feladni kényszerültek. Földesi-Borsos páros tovább menetelt előre, a második erősebb szeles futamban nem nagyon maradt ellenfelük, igaz Dani ez egyik manővernél elvesztette az egyik cipőjét, majd mezítláb folytatta a versenyt és a 2. helyen végeztek, ezzel biztos helyet szerezve az arany csoportban mindössze 19 pont különbséggel az első helyen álló franciáktól. Holnap pihenő nap, mindenkire ráfér !!!

Az arany ezüst és bronz csoport beosztás a helyezések szerint:

Mészáros Laura-Kratzl Anna 94. hely, bronz csoport

Bagyó Áron-Munka Márton 78. hely, bronz csoport

Grams Dominik-Weidinger György 57. hely, ezüst csoport

Földesi Péter-Borsos Dániel 13. hely, arany csoport

Eredmények a

www.420sailing.org

honlapon olvashatók.

Borsos Zoli