Születésnapi ezüstérem Radial U17 kategóriában

A hosszú tél után mindenki nagyon várta már az év első válogató megmérettetését a Laser Radial versenyzők táborában is, amelynek a szlovéniai Koper adott otthont március elején.

Az időjárási körülmények és a rendezőség a verseny során mindösszesen négy futam megrendezését tették lehetővé, amelyeket számos fekete rajtos visszahívás tarkított.

A verseny első napjára nagyon erős, 40 csomós szelet ígért a meteorológia. A jóslat bejött, a megvitorlázhatatlan idő a parton marasztalta a mezőnyt. Délután a szél elkezdett ugyan gyengülni, viszont a rendezőség úgy döntött, aznap nem rendez futamot, mivel a klub adottságai okán a vízre szállás nagy problémát okozott volna a csökkenő, de még mindig erős szélben. A verseny második napján maradt a Tramontana, 6-9 csomós szélereje, ami a verseny utolsó napjára 9-12 csomóra erősödött, rengeteg visszalőtt rajt és BFD jellemezte az utolsó versenynapot.

A magyar résztvevők közül Goldfinger Dárió, a Balatoni Yacht Club versenyzője teljesített a legjobban, aki összetett 31. helyezésével születésnapja alkalmából az U17-es kategória ezüstérmével ajándékozhatta meg magát, ezzel is igazolva, hogy tehetséges és motivált sportoló. Dió sokáig párhuzamosan űzte a vitorlázás mellett a karatét is, ahol korosztályos Európa bajnok és világbajnoki 8. helyezett, másfél éve azonban a vitorlázást választotta kizárólagosan. Dió tavaly ült át 4.7-ből Radialba, és a tavalyi Országos Bajnokságon korosztályában már 3. helyezett volt, az idei szezont pedig a legeredményesebb magyar sportolóként kezdte meg korosztályában, 18 éves társai mellett.

Dárió koperi eredménye azért is kiváló, mivel az év első versenyét egy magas lázzal járó influenzából való kilábalást követően teljesítette.

Kevesebb szerencséje volt sajnos csapattársának, Veisse Zoltánnak, a tavalyi Laser 4.7. világbajnoki 7. helyezettjének, akinél az influenza épp a versenynapokon tetőzött, magas lázzal versenyezte végig a futamokat, ami az eredményein is meglátszott, nem volt értékelhető futama. Zoli azonban edzője, Arató Richárd elmondása alapján is pályafutása egyik legmotiváltabb és legnagyobb alázattal bíró sportolója, aki a tavalyi évben a VB helyezése mellett olasz bajnoki forduló 1. helyezettje, a felnőtt Laser Radial Országos Bajnokság ezüstérmese, illetve alapvetően valamennyi válogató verseny győztese volt. És már javában készül a következő megmérettetésre.



A Balatoni Yacht Club csapatának harmadik tagja, Rácz Bence összetett 57. helyen végzett a koperi versenyen.

Mindhárom versenyző a Balatoni Yacht Club igazolt tagjaként kezdte meg idei évi felkészülését Arató Richárd szakmai felügyelete mellett, aki már Laser 4.7. osztályban is a fiúk edzője volt és irányítása alatt látványos fejlődést értek el a versenyzők.

A Balatoni Yacht Club 2017. évi megújításának egyik fontos pillére volt az utánpótlás-nevelő program elindítása. A program stratégiai vezetője Dr. Ugron Gáspár Gábor, aki számára fontos küldetés a hazai vitorlázás fejlesztése. Korábbi tevékenysége által többek között az MVM Sportegyesületből hazánk egyik legmagasabb színvonalú és legeredményesebb vitorlás egyesületét hozta létre.

A Balatoni Yacht Club megújításával a cél egy olyan jól működő utánpótlás- és élversenyző program kialakítása, amely valódi értékeket és tudást ad a fiataloknak.