Az Optimist válogatott kissé megfogyatkozva (5 fő), ám a fiatal generáció jelentős létszámban (15 fő) képviseltette magát a hétvégi szlovéniai versenyen.

Pénteken közös edzést tartott a sparis, a szigligeti, a fertő tavi és révfülöpi OP-s csapat, időszakosan csatlakozva szlovén és szerb ellenfelekhez. 14 – 20 csomós szélben, hajóvezetési és pályagyakorlatokat végeztünk két csoportban. A négy órás edzés mindenki számára kihívás jelentett. Volt, aki a széllel küzdött; volt, aki a helyi ellenfelekkel. Kicsit átfázva, de jólesően értünk partot.

Másnap verőfényes napsütés várta a versenyen indulókat. Sajnos a csodálatos időhöz nem társult szél, így három óra vízen töltött idő után lemondtunk erről a napról.

Vasárnap a pénteki naphoz hasonló szél fújt, három futamot rendeztek meg. A viszonylag erősnek mondható szélben (Burja) az idősebb versenyzők tudtak érdemben versenyezni, de a fiatalok is megcsillantották tudásukat. Péch Lóránt futamgyőzelme mellett, jól szerepelt Kerekes Attila, aki a végelszámolásban legjobb magyarként a kilencedik lett. Előházi Dorottyával együtt egyenletesen szépen vitorlázott. Lóránt második futambeli OCS-e sajnos a dobogós helyébe került. Tóth Levente, Cséby Flóra Hanna, Szalai Kóta, Tóth Márton, Kaltanecker Soma, Maróti Dóra, és Neszmélyi Márk igyekeztek a szél erősségét a rutin magabiztosságával a versenyhelyzet előnyévé formálni és rendre okoztak meglepetést a mezőny elejében. Ebben a küzdelemben Tóth Levi serdülő első helye fénylett a legszebben. A kisebbek közül Tenke Áron, Takácsy Lilla Jäckel Ferdinánd, Ziegler Kristóf és Erőss Loránd vitorlázása igen ígéretesnek mutatkozott, ők is többször villantottak a legjobbakat szorongatva, ahogy Róznár Petra is. Róznár Kata, Oláh Gergő, Erőss Botond és Józsa-Kovács Attila ezen versenynapon a szélerőt választották ellenfélül, ami szintén hasznos gyakorlatnak bizonyult, úgy az edzők, mint a versenyzők részéről.


Hajóinkat Isolán hagyva indultunk haza, hogy testben, lélekben megerősödve ezen a hétvégén a Triestben állhassunk rajthoz.


Török Péter