A világ és Európa-bajnok Wossala György nyerte a Generali Bankár Kupát 2014-ben

A Generali Biztosítási és Bankár Kupát 2014. május 31-én és június 1-jén rendezték meg Balatonkenesén. A legnagyobb hagyományokra visszatekintő szakági regattát a Generali Bankár Kupát immáron 18., míg a Generali Biztosítási Kupát 14. alkalommal szervezték meg a Kenese Marina-Port Yach kikötőben. 58 hajó és közel 500 biztosítási és bankszakember szállt vízre a hétvégén. Változatos és izgalmakban bővelkedő verseny zajlott, hiszen a győztes egység a Lakáskassza Kékmadár nevű hajója a befutó előtt utasította maga mögé a végig szinte vezető Cellum-Cardnet Geronimo nevű Nauticot.



A két napos vitorlás regatta első napján a Generali Biztosítási Kupán három kategóriában – Nautic, 50-es cirkáló és Jeanneau – 40 egység, több mint 400 versenyzője állt rajthoz. Két pályafutamot kellett teljesíteni a csapatoknak. Igazán élvezetes meccset vívtak az egységek, olykor szoros bójavétellel és befutóval. Dőltek a hajók, de mindenki biztonságban érezhette magát mert minden hajó biztosítva volt!



A Nautic mezőnyben a Generali Budapest 2-es egysége diadalmaskodott a Soponyai Géza kormányozta Apaccsal. Az 50-es cirkálók közül a Generali Dealer 2-es egysége bizonyult a legjobbnak a Kutics Krisztián kormányozta Tolvaj nevű cirkálóval. A Jeanneauk mezőnyében a KÉK volt a nyerő Monga Dánielékkel, két első helyett gyűjtöttek be a Generali Biztosító 1-es csapatának.



Vasárnap a banki szakemberek egységeivel bővült 58 hajóra a mezőny, így csaknem 500 versenyző, 6 kategóriában állt rajthoz a Balatonkenese-Balatonaliga két körös túraverseny rajtjánál. A kezdeti enyhe, 2-4 csomós északi szél a túrafutam első körének a végére szépen frissült és 8-10 csomós szélben szelték a hullámokat a csapatok. A második körre már igen élénk északi szél fújt, 18-20 csomós befújásokkal. A negyedik kategóriában elrajtolt Nautic egységek közül szinte végig vezetett a Cellum-Cardnet Geronimo nevű egysége Medgyesi Csaba kormányzásával, a befutó előtt azonban a senior világbajnok Wossala Györgyék, a Kékmadár nevű 30-as cirkálóval kiválóan hajráztak cél előtt megelőzték a vezető egységet és 17 másodperces előnnyel, győztesként érkeztek célba. A Cellum-Cardnet a Geronimoval is igazán remek teljesítményt nyújtott és az összetett második helyet szerezték meg, míg Soponyai Gézáék Apacs nevű hajója harmadik helyre hozta be a Generali Budapest 2-es csapatát. A Bankár Kupa alapító hajóosztályának, a 70-es cirkálóknak a viadalát a BanKonzult nyerte.



A Generali Biztosítási Kupa összetett versenyét a Bankár Kupa bronzérmes egysége az Apacs nyerte a Generali Budapest 2-es csapatával. A második a Jeanneau flotta KÉK nevű egysége lett a Generali Budapest 1-es csapatával Móga Dániel kormányzásával, míg a bronzérmes az 50-esek közül a Generali Dealer 2-es egysége lett a Tolvaj nevű cirkálóval Kutics Krisztián vezényletével. Köszönjük a támogatást a névadó támogató Generali Biztosítónak, a fővédnök Budapesti Értéktőzsdének, a főtámogató portfolio.hu-nak, valamint a többi támogatónak: Volvo, DAT, Equlior, Kenese Marina-Port, Hotel Marina-Port, Cellum, Cardnet, Julius Meinl, Keramitalia.




Eredmények:



Generali Bankár Kupa végeredmény

1. Kékmadár/Lakáskassza

Wossala György, Németh Péter, Joó Kristóf, Gergely Zsófia, Gergely Károly

2. Geronimo/Cellum-Cardnet

Medgyesi Csaba, Szittya Tamás, Bodó Zoltán, Horváth Lajos, Csató Edit, Nagy Enikő

3. Apacs/ Generali Budapest 2

Soponyi Géza, Török Zoli, Kiss Gabriella, Bokor László, Buró Mariann, Egyed Györgyi, Pincszel

József, Kovács Andor

Alapító kategória – 70-es cirkáló

1. BanKonzult BanKonzult

Szemery Tamás, Hazay Csaba, Pásztor István, Baranyai Éva, Skandera Gábor, Szepesi Ágnes, Lovász Gábor

I-es kategória

1. Trentasette/Generali Nyugat 3.

Várnai Roland, Horváth Tamás, Nagy Zsolt, Telek Gábor, Barabás Sándor, Varga Árpád, Rátfai Tamás,

Németh Sándor, Tánczos Lóránt, Dr Galambos Zsolt

IV-es kategória

1. Kékmadár/Lakáskassza

Wossala György, Németh Péter, Joó Kristóf, Gergely Zsófia, Gergely Károly

V-ös kategória

Revolution/Budapesti

Értéktőzsde

Molnár

György, Rokoda László, Nemeskéri Sándor, Bakonyi Attila

VI-os kategória

Nelson

Varga Lajos Hajdú Balázs, Kristóf Zoltán, Dancs Tamás

X-es kategória

Gemini/IFOREX

Litkey Csaba, Szilassy László, Szilassy Bendegúz, Lacza Zsombor

Nautic 311-es kategória

1. Geronimo/Cellum-Cardnet

Medgyesi Csaba, Szittya Tamás, Bodó Zoltán, Horváth Lajos, Csató Edit, Nagy Enikő

Nautic 330-as kategória

Bettus Generali Dealer I.

Kiss Bálint Zsolt, Dóczi Gábor, Fazekas Zsolt, Köhler Ferenc, Palotai Zoltán, Nagy László, Dobrovszki Tamás,

Dr Szarkay Zoltán, Szabóné Géró Zsuzsa


50-es cirkáló

Venus II/Generali Kelet 2.

Kovács Péter, Smicht Bernát, Király Éva, Kádár Róbert, Szemán Tamás, Ozsvárt Lajos, Csépe Katalin,

Deákné Katalin Mária, Gaál Ágnes, Vargáné Fekete Szilvia

Jeanneau kategória

1. Trentasette/Generali Nyugat 3.

Várnai Roland, Horváth Tamás, Nagy Zsolt, Telek Gábor, Barabás Sándor, Varga Árpád, Rátfai Tamás,

Németh Sándor, Tánczos Lóránt, Dr Galambos Zsolt

Generali Biztosítási Kupa végeredmény

1. Apacs/ Generali Budapest 2

Soponyi Géza, Török Zoli, Kiss Gabriella, Bokor László, Buró Mariann, Egyed Györgyi, Pincszel

József, Kovács Andor

2. Tolvaj/ Generali Dealer 2.

Kutics Krisztián, Pummer Csaba, Kiss Norbert, Mihó Mihály, Schneider János, Szentirmai Kata, Farkas Péter

3. KÉK/Generali Budapest 1.

Móga Dániel, Dr Móga József, Dániel Márta, Szikszai József, Hajas Gábor, Csáki Gyula, Nagy Tünde, Füzesi Tibor, Kelemen Gábor, Kerékgyártó István, Somodi Krisztián, Rónánszki Noémi






A Generali Bankár Kupa története:



A Bankár Kupát 1997-ben rendezték meg először. Akkor is már a mostani helyszínen a Kenese Marina-Port Yacht kikötőben. A verseny ötlete Feyér Zoltán és Kovács Gábor fejében született meg, akik olyan versenyt képzeltek el, ahol a versenyhajók fedélzetén neves bankárok ülnek. A versenyt a Hajó Magazin volt szerkesztője Lehóczky Gábor szervezte. Az első verseny alatt és a díjkiosztó után kialakult hangulat egyértelművé tette, hogy az első verseny hagyományteremtő lesz. 2001-ben a bankárokhoz csatlakoztak a biztosítási szakma képviselői is, így kétnapos versennyé nőtte ki magát az esemény. A 18 éve született ötlet végérvényesen bebizonyította életrevalóságát: a pénzvilág vitorlázást szerető reprezentánsai örömmel találkoznak és küzdenek meg egymással a vízen. A kezdetek óta két szomorú változás is történt, az egyik, hogy az első két verseny főszervezője Lehóczky Gábor 1998 óta, és az ötletadó Feyér Zoltán, pedig 2003 óta már nem lehet velünk. A versennyel rájuk is emlékezünk.

A Generali nem csak névadója, hanem aktív résztvevője is a hétvégi versenynek.

2002-ben hirdették ki először a Bankár Kupa abszolút győztesét. Ez a hajó a Telihold volt, amely a K&H Lízing színeiben versenyzett, Polányi Zoltán hajókapitánnyal és Soponyai Géza kormányzásával. A hetedik versenyt 2003-ban a Lisa nyerte meg Schőmer Dávid kormányzásával. A nyolcadik és kilencedik versenyen a CIB Bank hajója a Pannónia győzött Pozsonyi Gábor kapitány és Weöres Szabolcs kormányzásával. Érdekesség, hogy második győzelmüket az Este-Gardazzura borulásának köszönhették. A Libera így is harmadik lett. A tizedik versenyen a Raiffeisen színeiben versenyző Raffica nyert, egy év múlva pedig a Capella hetvenes cirkáló a Milliók Reggelire színeiben. 2008-ban az Avatar nyert Soponyai Gézával és Vizkeleti Sándorral a Pioneer Investments színeiben. 2009-ben pedig az Erste Biztosító tudott nyerni. Ekkor történt meg első alkalommal, hogy ugyanaz a csapat nyerte a Bankár és Biztosítási Kupát is. Galántha Gergő kapitány vezetésével Marusinecz Tamás csapatának sikerült ez a bravúros teljesítmény. 2011-ben a Budapest Bank Lisa nevű hajója diadalmaskodott, Vándor Róbert kormányzásával. 2012-ben az Soponyai Géza vezényletével az Avatar szerezte meg a győzelmet. A tavalyi évben az MKB Bank Code 8-as hajója, Sárközy András kormányzásával vihette haza a legnagyobb kupát.




A Generali Biztosítási Kupa története



2014-ben, immáron a tizennegyedik alkalommal rendezik meg a versenyt. A Biztosítási Kupa egy kicsit más mint a Bankár Kupa. Hiszen itt egyforma, a szervezők által biztosított hajókkal versenyeznek a résztvevők. A versenyen induló hajók hét éven keresztül ötvenes cirkálók voltak, 2008-ban minden csapat két darab J 24-es hajóval indult, 2009. és 2012. között Nautic hajókba ültek a biztosítási szakma képviselői. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2013-ban két másik hajóosztály is bekapcsolódott a kupába, az 50-es cirkálók mellett Jeanneau 36-os típussal is vitorlázhattak a regattán. A bővítés bevált, hiszen a tavalyi 35-ös indulószám idén növekedett, ez idáig 42 hajó adta le előnevezését. Az első versenynapon két pályafutamot teljesítenek a csapatok. Míg vasárnap a Bankár Kupa túrafutamán vitorláznak az egységek, így a verseny két pálya- és egy túrafutamból áll. A 2013. évi Generali Biztosítási Kupában a két nap összesített eredménye alapján az abszolút sorrend a következőképpen alakult: a győzelmet a Cirrus III. hajó fedélzetén Farkas János kormányzásával a Generali Igazgatóság csapata szerezte meg. Az ezüstéremnek Király László kormányzásával az Oxygen nevű Nautic csapata örülhetett az Eurobond legénységével. A bronzérmes egység pedig a Generali Delarek csapat lett, a Nagy Károly névre keresztelt Jeanneu hajóval Szentiványi Imre vezényletével

..