A hétvégén rajtol a legrangosabb szakági vitorlásverseny, a Generali Biztosítási és Bankár Kupa

A magyar vitorlázás történetének legrangosabb és legnagyobb szakági vitorlásversenyét rendezik meg a hétvégén, május 31-én és június 1-jén Balatonkenesén. A Generali Bankár Kupa nagykorú lett, 18. születésnapját ünnepeljük az idén, míg a kistestvér, Biztosítási Kupa immáron 14 éves. A verseny népszerűségét mutatja, hogy évről évre nő az induló hajók száma, az első versenyen még csak hat hajó szelte a vizeket, 2014-ben pedig már több mint 60 hajó vág neki a regattának. A Generali Biztosító immáron három éve névadó támogatója a versenynek.



Litkey Farkas tizenegyszeres Kékszalag-győztes, a verseny felelős rendezője elmondta:

„Számomra nagy öröm, hogy egyre több visszatérő arcot látok a Generali Biztosítási és Bankár Kupán. Az igazán jó hír az, hogy közülük sokan amatőr versenyzőként folytatják vitorlás pályafutásukat. A kisebb-nagyobb versenyek mellett pedig többen rajthoz állnak Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a Kékszalagon is, amely mindenki számára nagy kihívást jelent, hiszen a saját hajóosztályban dobogós helyen végezni rangos elismerés.”



A hagyományokhoz híven a két napos regatta első versenynapján két pályaversenyen mérhetik össze tudásukat a biztosítási szektor szereplői. Itt három hajóosztályban – klasszikus 50-es, Nautic és Jeanneau 36 – folyik a verseny. A második napon pedig a népes mezőny a Balaton keleti medencéjében teljesít egy kisebb kört a Bankár Kupa egységeivel.

Természetesen itt lesznek a „legnagyobbak” is: a hétszeres Kékszalag győztes Tramontana, a leggyorsabb egytestű hajó a Principessa, de a mostanában egyre nagyobb létszámban előtűnő rohanógépek, a katamaránok is szép számban képviseltetik magukat, így várhatóan nagy küzdelemre számíthatunk.

Az izgalmas verseny és jó hangulat garantált az idei évben is, azonban az immár harmadik alkalommal névadó szponzor, a Generali Biztosító szerepe a hazai vitorlás-sportban illetve a balatoni hajózásban nem merül ki a nagyszabású verseny támogatásában. 2013-ban a Balatoni Hajózási Zrt-vel kötött megállapodás értelmében jelenleg több mint 1600 kishajónak szolgáltat a Társaság 1 millió forintig terjedő felelősségbiztosítást. Ráadásul a biztosító a tavalyi évben teljesen megújított „KIKÖTŐ” névre keresztelt komplex, casco, felelősség- és baleset biztosításával a legkisebb hajóktól kezdve a több tízmillió forint értékű versenyhajóknak is védelmet kínál. A biztosítás segítségével elkerülhető, hogy például egy sikertelen kikötői manőver több százezer forintos kiadást jelentsen a kárt szenvedő hajósnak, de a nagyobb károkra is kiterjeszthető a biztosítási védelem. Legyen szó akár a gyakori viharkárokról, akár erős szél miatt a parti szikláknak sodródásról, vagy a helytelen horgonyzás következményeiről, a „KIKÖTŐ” biztosítás ideális megoldást jelent a hajósoknak. A Generali Biztosító idei támogatása tehát jól illeszkedik abba a folyamatba, mely során a Társaság a balatoni hajózás egyre fontosabb partnerévé válik.


A verseny névadó támogatója:

GENERALI BIZTOSÍTÓ


Fővédnöke:

Budapesti Értéktőzsde


Főtámogató:

portfolio.hu


Támogatók:

Volvo, DAT, Equilor, Kenese Marina-Port, Hotel Marina-Port, Cellum és Cardnet


Fotó: Tumbász Hédi