Környezetünkben folyamatosan találkozunk az előttünk, vagy velünk élő társaink tevékenységének nyomaival. A legmeglepőbb helyszíneken bukkanunk rá a természet átalakításának jobban, vagy kevésbé jobban sikerült nyomaival.

ADRIA – JELENLÉT

Szamódy Zsolt kiállítása

Az alkotó ember jelenlétét, a természetben hagyott kézjegyét igyekszem feldolgozni képeimen. A pillanatnyi megvalósítás spontán eredményét ugyanolyan érdekesnek találva keresem az ember jelenlétét igazoló tevékenység nyomait.

Korábbi sorozatomban az erdei – élő fában hagyott – faragásokat mutattam be Fasebek – jelenlét címen. Hasonló megközelítéssel készítettem ezt a képanyagomat is, hiszen ennek a témának a legkülönfélébb megjelenési formáit a víz közelében találtam. A víz tudja a legnagyobb erővel és így a legeredményesebben támadni, rombolni, visszaalakítani a megváltozott környezetet.

Ennek a törekvésnek egy újabb állomása az Adria partján található, a természet erőivel, a vízzel, széllel folyamatosan kapcsolatban lévő építményeket, vagy azok maradványait gyűjti össze. Szándékom szerint az átutazó számára talán érthetetlen formák, beton, kő, fa vagy acél alakzatok egymás mellé állításával önkéntelenül is felmerül, vajon minden emberi alkotás, építmény tudja-e bizonyítani, hogy értelmes lényként, a mindent birtokba vevő Homo Sapiens-ként alakítjuk-e át a természetet.

A sorozat a jelenlegi turisztikai ajánlatok legnépszerűbb tájegységének – Dalmáciának – a megszokottól eltérő arcát igyekszik bemutatni a fotótechnika hagyományos eszköztárának felhasználásával, remélve ezek a fotógráfiák önálló világot teremtve hatnak a befogadóra.


Szamódy Zsolt


Meghívó a kiállításra:szamody_LA4_meghivo1.jpgszamody_LA4_meghivo2.jpg