Site icon SAILING.HU

Csillaghajó EB 2008 összefoglaló

AZ alábbi cikkben az eddig történteket olvashatják, néhány képpel spékelve.



PÉNTEK

VIHAROS KEZDET



Erős, néha viharos északi szélben kezdődtek meg az OVB Csillaghajó Vitorlás EB balatonföldvári küzdelmei. A kemény futamon mindössze 24 egység ért célba a 14 országot képviselő 39 induló közül. Három árboc törött, ketten vízbeestek, sok volt az apróbb-nagyobb műszaki probléma – szerencsére senki sem sérült meg.

Az EB első futamát nagy fölénnyel – legalább 5-600 méterrel! – a német Robert Staniek – Markus Koy kettős nyerte. A legesélyesebb magyar egység, a Tenke-Bendicsek páros orrvitorlája az első cirkálószakaszban leszakadt, gyors javítás után vették fel újra a tempót, végül nyolcadikként futottak célba. Az első tízbe rajtuk kívül még két magyar egység fért be (ld. mellékelt lista) – ez jó előjel a még hátralévő hét futamra.

Az északias, átlagosan 14-15 m/s sebességgel fújó szél viszonylag kicsiket forgott, elsősorban a sebesség: a jó vitorlabeállítás és a jó hajóvezetés  döntött  az elöl lévők javára.

A szél változatlan erővel fújt délután is Balatonföldváron, a főrendező Erdélyi Béla azonban úgy döntött, az első napon már nem rendez több futamot. Így mindenkinek módja van kijavíthatja a károkat, helyrehozhatja az esetleg megsérült felszerelést. Folytatás – holnap.



SZOMBAT

HÁROM TRÜKKÖS FUTAM



A Gereben testvérek éremközelben

A tegnap még viharos erősséggel fújó északnyugati  mára jelentősen gyengült – reggel még élénken fújt, délutánra  néha szinte teljesen leállt. Ráadásul forgott is –  egy északias és egy nyugatias szél küzdött egymással a pályán.

Ma három, kifejezetten nehéz, taktikus futamra került sor Balatonföldváron. A nap talán a versenyben vezető német Robert Stanjek – Markus Koy párosnak sikerült a legjobban: egy harmadik, egy első és egy második helyükkel tovább növelték előnyüket az összetettben.

A mai második futamban sokáig a klasszis németek előtt vitorlázott egy fiatal magyar egység: Gereben Márton és Gereben Péter. Végül csak kevéssel szorultak a második helyre. Egész nap remekül vitorláztak, ezzel az összetettben feljöttek a negyedik helyre.

” Nagyon jól ki tudtunk bontakozni a rajtoknál, onnantól már csak mindig rá kellett fordulni a kedvező szélre. Volt logika a szélfordulókban. Amikor pedig az utolsó futamban vagy 15 percre teljesen leállt a szél a pályán, szinte találomra választottunk egy oldalt. Bejött.”- mondta már a parton a kormányos, Gereben Márton.

A nyolc kiírt futamból tehát négy már megvan – folytatás holnap.



VASÁRNAP

HAT FUTAMNÁL TART AZ OVB CSILLAGHAJÓ EB


Ma újabb két futamot rendeztek Balatonföldváron, így összesen hat futam zárult már le a tervezett nyolcból. Már minden egység kiejtheti eddigi legrosszabb eredményét, és ez némiképp átrendezte az élmezőnyt. Feljött az összetett harmadik helyére a norvég Melleby- Morland kettős, köszönhetően annak is, hogy ma remekül vitorláztak – egy második és egy első helyet szereztek.

Tovább erősítette vezető pozícióját a német Stanjek-Koy páros: a délelőtti futamot megnyerték, de a délutáni negyedik helyük nagy küzdelemben született.

” Bár mindketten tavon kezdtünk vitorlázni a versenyzőtársammal, és megszoktuk a szélfordulókat, a hatodik futamban két körön keresztül mégsem találtuk meg a fonalat. Nagyon rossz pozícióban kezdtük a befutó cirkálószakaszt. Ekkor a távolban észrevettem néhány teljesen más széllel vitorlázó hajót – kihúztunk arrafelé, és így futottunk be végül negyediknek. Egyébként nagyon nagy meglepetés számunkra a Balaton – mindenki azt mondta, hogy gyenge szelekre kell számítanunk, de most már három napja tisztességesen fúj” – mondta az EB-n vezető hajó kormányosa, Robert Staniek.

A legjobb magyar egység, a Gereben testvérpár visszacsúszott az ötödik helyre.

A délelőtti futamra élénk északnyugati szélben került sor.  Később  a szél  északkeletire fordult,  a főrendező  teljesen új pályát rakott.  Csak szigorított, fekete zászlós rajtra indult el szabályosan a mai második futamban a mezőny.A szél tovább  fordult, ezért a pályát a verseny közben jó érzékkel módosította a rendezőség. Jó rajt – és figyelem, taktikai érzék kellett ma a jó szerepléshez.

Hétfőre és keddre egy-egy futamot terveznek, díjkiosztó kedd délután.

Eredmény:

3 nap 5 6 futam.htm

Exit mobile version