Igen jó évet zárt a horvát vitorlázás. Ez azt sem mutatja jobban, hogy a 2009 év sportolója vitorlázó lett az adriai országban. És ráadásul nem is csak egyedüliként volt erre esélye.

A Finn-dingi vitorlázó Ivan Kijakovic Gaspic lett az év sportolója Horvátországban. Még ott is, ahol a vitorlázás  szinte nemzeti sport kilenc éve nem fordult elő, hogy Nemzeti Olimpiai Bizottság vitorlázónak adta volna ezt az elismerést.

A 25 éves Ivan Kijakovic Gaspic az elismerést azért kapta, mert első helyen végzett a világranglistán. Majd  minden versenyen amin indult dobogón végzett. Megnyerte az osztály Európabajnokságát és a harmadik lett a VB-n.

A jelöltek között nem Gaspic volt az egyetlen vitorlázó. A horvát vitorlázás legjobb éve történelme során egyértelműen a 2009-es év volt. 470-ben kezdődött a dolog, amikor is Sime Fantela és Igor Marenic megnyerte az Európabajnokságot, ami az elmúlt harminc évben az első volt a horvát vitorlázók számára. Juliusban jött Gaspic VB bronzza, majd Tina Mihelic hazavitte a  Laser Radial Európabajnoki címet. Augusztus végén egy napon Fantela és Marenic elnyerte a 470 Világbajnoki és Gaspic a Finn Európabajnoki címet.

Egy kis adalék a horvátok 2009-es évéhez, hogy a rádió-távirányítású vitorlázás olimpiai osztályának számító IOM osztály Világbajnokságán az 1,3,5,8,12 helyet is megszerezték sportolóik.


Ivan Kijakovic Gaspic


Sime Fantela és Igor Marenic


Zvonko Jelasic