Site icon SAILING.HU

Monszun Kupa – 1 nap

Mathieu Richardnak a legnagyobb az esélyese a párosverseny sorozat (WMRT) világbajnoki címének megszerzésére. Erre elég nagy is az esélye az idei Monszun Kupán Malájziában, de az extra pontozásnak köszönhetően még négyen pályáznak e címre.

Richard nyugalomra próbálja inteni kritikusait a most zajló Monszun Kupa kapcsán, magabiztosságot sugallva a WMRT utolsó állomása előtt. Nem is csoda, a francia a legnagyobb esélyes a világbajnoki címnek. A sorozat első állomása óta vezeti a pontversenyt és 15 pont előnnyel áll Adam Minoprio előtt.

Nem csak ők ketten, hanem még másik 3 játékos is igényli a WMRT trófeáját, de a legnagyobb nyomás mégiscsak a francián van, aki az utolsó előtti versenyen, a Bermudákon csúnyán elvérzett. A probléma ezzel csak az, hogy tavaly is a sorozat végén engedett ki Richard és ajándékozta a győzelmet a fiatal BlackMatch Racing (Adam Minoprio) csapatának. A világbajnoki címre esélyes rajtuk kívül még Ben Ainslie, Mirsky és az elsőtől 33 pontra lévő Ian Williams is.

Míg Richard nyilatkozatai a nyugalmat, eltökéltséget, koncentrációt sugározták, addig első napi teljesítményéről ezt aligha lehet elmondani. A potenciális világbajnok ugyanis két vereséggel indított, ami elég erősen csökkenti az esélyeit, ha riválisai továbbjutnának a selejtezőből. De túlságosan még nem kell aggódnia a franciának, mivel Minoprio is bukta a mai egyetlen meccsét, Ainslie is vesztett egyet, bár nyert mellé kettőt, Mirsky egyet nyert illetve Williams nyert 3-at, de ő van a legmesszebb összetettben, tehát nyernie kellene a versenyt.

A verseny helyszínéül szolgáló vízfelület sajátossága az áramlás, amiből nagy előnyöket lehet kovácsolni. Mivel a regattát folyón rendezik és a kikötő is egy szigeten található, így a víz két irányból érkezik a pályára, amely eléggé megnehezíti a taktikát.

A WMRT-nél az elmúlt hetekben azon fáradoztak, hogy jövőre még színvonalasabb legyen a sorozat, így több pénzt ígértek a győzteseknek és új pontozási rendszert alakítottak ki. Az év utolsó versenye most sem átlagos pontozású, ez teszi lehetővé most is, hogy még öten versenyben vannak a VB címért. A súlyozást kevésbé teszik hangsúlyossá jövőre, kevesebb előnyt hagyva az elsőnek, élezve a versengést.




2011 Pontozási rendszer 2010-hez hasonlítva



Helyezés





2011 Pont (standard)








2010 Pont (standard)








2011 Pont (Monsoon Cup)








2010 Pont (Monson Cup)





1



25



25



38



38



2



22




20




33




30




3




19




15




28




22




4




16




12




24




18




5




14




10




21




15




6




12




8




18




12




7




10




6




15




9




8




8




4




12




6




9




4




N/A




6




N/A




10




2




N/A




6




N/A

Exit mobile version