Néhány évvel ezelőttig a leglelkesebb balatoni túravitrolázók nyáron rendszeresen öszegyűltek és Bartha József vezetésével hangulatos közös vitorlázással élvezték a Balaton szépségeit, egymás társaságát és így emlékeztek gróf Széchenyi Istvánra, akinek a balatoni hajózás megteremtésében is elévülhetetlen érdemei vannak.

Sajnos változó világunkban ez a sikeres, fénykorában 30-50 hajót megmozgató túravitorlás esemény néhány éve elhalt.

Most a Magyar Vitorlás Szövetség igyekszik – kissé megváltoztatott formában, közös programokkal bővítve – újraindítani az emléktúra szép hagyományát.

A túrára jelentkezni lehet a következő e-mail címen:

hunsail@hunsail.hu

vagy az MVSZ budapesti irodájában.

A túra céljai közé tartozik az elsősorban versenyző és a csak túrázó vitorlázók összehozása,  annak a  lehetőségnek a megteremtése, hogy egymástól is tanuljanak.

A túravezető a magyar vitorlázás egyik legendája Tuss Miklós, de részt vesz a túrán más olimpikon vitorlázó is, például Ruják István. A közös vitorlázás során mód nyílik arra, hogy tapasztalataikkal segítsenek bármilyen hajókezelési tudás fejlesztésében. Például a túra során bárki kaphat spinnakerezési oktatást . Szóba kerülhetnek a balatoni navigációval kaopcsolatos kérdések vagy bármi ami a biztonságos hajózást segíti.

A túrán jelen lesz Szoják Balázs az MVSZ főtitkára is, így a vitorlássport bármely területésről, fejlesztési elképzeléseiről szó eshet.

A túra fő támogatói a Balatoni Hajózási ZRt. és a Pannon Yacht Charter, A Balatoni Hajózási Zrt. a túra során érintett marináiban a résztvevőknek nagy kedvezményt ad. Az MVSZ Széchényi Emléktúra hajói az eredeti ár harminc százalékáért vehetik igénybe a kikötőhelyeket, vagyis a három napi kikötői díj kevesebb lesz, mint normál esetben egyetlen éjszaka ára. (A normál árlista:

http://www.balatonihajozas.hu/nw/main.php?id=47&lang=hu

)

A túra nem csak közös vitorlázást, de közös programokat is kínál. A Balatonfüredről indul a túravezető hajó, de természetesen a programhoz bárhol lehet csatlakozni.

Az első közös esti program augustztus 18-án Balatonföldváron a hangulatos Galamb-szigeten lesz. A szalonnasütéshez, baráti beszélgetéshez csatlakozik Holovits György kétszeres olimpikon, a jelenleg legtöbb magyar bajnoki címmel bíró magyar vitorlázó. Reményeink szerint a Gyúróval való hangulatos esti beszélgetés megadja a túra alaphangulatát. A beszélgetés szervezett részét Ruji moderálja.

Másnap a csapat együtt Badacsonyba vitorlázik. Ott a közös program az Egry József Múzeum meglátogatása (ahol nem csak a balaton festőjének képei láthatók, de például Chagal kiállítás is van), majd borkóstoló lesz.

A harmadik napon auguisztus 21-én Keszthelyre tart a túra, ahol a „Libás” kikötőben folytatódnak a közös események, amelynek fő attrakciója a palacsintasütő verseny lesz.

Másnap a Széchenyi Emléktúra közös hazavitorlázással, fokozatos elválással ér véget.


A túra hivatalos „kiírása”:


A túra időpontja:

2011-08-18 (csütörtök)-től  2011-08-21 (vasárnap)-ig.


A túra szerzővezője:

Magyar Vitorlás Szövetség


Partner:

BAHART Zrt.


Támogató:

Pannon Yacht Charter


Túravezető:

Tuss Miklós


Részvételi díj:

6000 Ft/fő

A díj tartalmazza a túravezetést, a programokon való részvételt illetve a regatta lobogóját, amely a kikötőhelyi kedvezményekre jogosít.

A kikötőhelyi díjakat mindenki maga fizeti (hiszen az hajóméret-függő illetve saját kedvezménye is lehet a résztvevőnek) de a túra résztvevőinek a Balatoni Hajózási Zrt. kedvezményt biztosít! A résztvevők harminc százalékos árért köthetnek ki.



Tervezett program


2011-08-18 (Csütörtök)

Túralobogók felhúzása a hajókra.


Napi túratáv:

Balatonfüred MVSZ kikötő (indulás) – Balatonföldvár  BAHART kikötőbe


Esti program:

Tábortűz, szalonna sütés, beszélgetés olimpikon sokszoros magyar bajnok vitorlázókkal


Moderátor:

Ruják István


2011-08-19 (Péntek)


Napi túratáv:

Balatonföldvár BAHART kikötő – Badacsony BAHART kikötő


Esti program:

Egri József Múzeum megtekintése, borkóstoló és vacsora


2011-08-20 (Szombat)


Napi túratáv:

Badacsony BAHART kikötő – Keszthely Libás kikötő


Esti program:

Palacsinta sütő verseny


2011-08-21 (Vasárnap)

Keszthely Libás kikötő (hazaindulás)

Jelentkezés a Széchenyi Emléktúrára e-mailben:

hunsail@hunsail.hu

vagy személyesen az MVSZ budapesti irodájában.

Info: +36 30 977 90 66 (Ruják Istvántól)