Sikeresen zárult az immáron harmadik alkalommal a Balatonfüredi Yacht Klub által megrendezett Laser Európa Kupa regatta, melyre a jövő évben megrendezésre kerülő Európa – és világbajnokságok főpróbája gyanánt 12 ország 88 versenyzője adta le nevezését.

A három napos nemzetközi viadalon hat futamot sikerült megrendezni az első két nap remek időjárásának köszönhetően, így mind a versenyzők, mind a rendezők, valamint a Nemzetközi Laser Osztályszövetség képviselője is megelégedését kifejezve zárta a rendezvényt.

A meteorológia előre jelzése szerint gyenge szélre és igazi szeptember eleji kánikulára lehetett számítani, így kis aggodalommal indult neki a hétvégének a versenyző sereg, ám végül pénteken és szombaton délután is kiváló vitorlázó időben mérettethette meg magát.

Vasárnap ugyan bekövetkezett az előre jósolt szélcsend és teljes kánikula, ám mind az első, mind pedig a második versenynapon sikerült lebonyolítani az előre tervbe vett futamokat. Pénteken rövid parti halasztást követően friss, 10-12csomós DNY-i szélben három kiváló futamot sikerült teljesíteni, melyet másnap kissé enyhébb széljárásban, 6-8 csomós délies szélben további három követett.

Versenyzőink mindhárom rigben a mezőny élvonalában versenyeztek, így a díjkiosztón minden osztályban képviseltettük magunkat a dobogó különböző fokain.

Legeredményesebben ezúttal is a Laser 4.7 osztályban idén tavasszal világbajnoki címet szerzett Vadnai Benjamin szerepelt, aki hajóosztályt váltva ezúttal Laser Radiálban brillírozott, s négy futamgyőzelmével magabiztosan végzett a 32 fős mezőny élén a horvát Hamrelitz Anja és az osztrák Dapeci Cathrine előtt. Ugyan ebben az osztályban a nők versenyében Karé Réka állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg az U17 leányoknál Hirschler Ludovika zsebelte be az aranyat.

Laser Standard-ben U19 kategóriában vehetett át bronzot Hunfalvy Péter, aki Benjihez hasonlóan ugyancsak most váltott hajóosztályt, s elhagyva a radiálosok mezőnyét ezúttal Standard-ben mutatta meg tudását. Az osztály versenyében szoros csatát követően egyetlen pontos különbség választotta el az első három helyezettet, akik közül ezúttal a belga Lander Balcaen szállhatott ki győztesen s állhatott fel a dobogó legfelső fokára az ír Philip Doran és a moldáv Alexandr Denisiuc elé. A legeredményesebb magyar versenyző, Fazakas György az összetett ötödik helyezésig jutott.

A legkisebbek, azaz a Laser 4.7 osztály versenyében ezúttal szlovén győzelem született. A magyar csapattal felkészülő, s számos hazai rendezvényt látogató Marko Radman kilenc pontos előnnyel szerezte meg az aranyat az összesített ezüstérmes, s ezzel a női aranyat bezsebelő Virág Flóra előtt, míg a dobogó legalsó fokára a török Özoruc Ata állhatott fel.

A sikeres rendezvényen versenyzőink, rendezőink, s hazánkat a nemzetközi zsűri tagjaiként képviselő versenybíróink is méltón képviselték, így igazán színvonalas, jó versenynek lehettünk tanúi, mely jó ómennek bizonyult a jövő évi BalatonLaserWorlds2013 (

www.balatonlaserworlds2013.com

) világversenyek előtt.


Végeredmény


20120907_LEC_0007.JPG

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!