Tegnap, december 1-jén csütörtökön, magyar idő szerint délután 3-kor Alex Thomson visszaszerezte vezető pozícióját a Vendée Globe Földkerülő vitorlásversenyen.

A verseny legnagyobb részében eddig Alex állt az élen, de november 21-én azonosítatlan úszó tárggyal ütközve a steuerboard oldali bajusz-svertje megsérült, így bal csapáson haladva lassult, és emiatt visszaszorult a második helyre.

Az elől haladó két hajó november 30-án északról hagyta el a Kerguelen-szigeteket, amely az Indiai-óceán déli részén található távoli szigetcsoport. Thomson és Le Cleac’h is meghalzolt a szigetek után, így a Hugo Boss kormányosa ismét jobb csapáson haladva, a sértetlen bajusz-svertnek köszönhetően visszaszerezte eredeti sebességét, ledolgozta a hátrányát, és megelőzte ellenfelét.



A Vendée Globe négyévente rajtol, már szinte hagyományosan a francia vitorlázók által dominált verseny. Idén 29 induló állt rajthoz, közöttük egyetlen brit: Alex Thomson.

A megmérettetés nagyon magas szintű, az első, 1989-es rajt óta a 138 résztvevőből csupán 71 tudta teljesíteni a kihívást, hárman pedig életüket vesztették.

Alex Thomsonban megvan minden, ami az első brit győztessé teheti őt, a verseny várhatóan körülbelül 80 napig tart majd.


Forrás: http://www.alexthomsonracing.com/