A 2017-18-as VOR októberi rajtjának közeledtére való tekintettel mind a 7 induló csapat átadta hajóját a versenyszervezőknek a verseny előtti kötelező átvizsgálásra, amelyre Lisszabonban kerül sor.

A One Design korszak egyik egyedülálló eleme, hogy nem a csapatok foglalkoznak a hajók felkészítésével, hanem egy központi Volvo Ocean Race műhely végzi azt.

A végső felkészítési szakasz szeptember 18-tól 30-ig tart, ami a csapatoknak felbecsülhetetlen időt biztosít egy kőkemény tengeri túlélési gyakorlatra Newcastle-ben.

A VOR műhely a legjobb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében az eredeti gyártókat alkalmazza a berendezések, szerelvények karbantartására.

Ez azt jelenti, hogy például a Harken a műhely hardver szakemberei mellett dolgozik a csörlők felkészítésében, a holland Mastervolt szakemberei ellenőrzik a lítium akkumulátorokat, az olasz Carboni szakemberei vizsgálják a keel rendszer működését és a brit elektronikai szakemberek kalibrálják a B&G műszereket.

„Biztosak vagyunk abban, hogy legjobb formájukat hozzák, és amikor eljön az idő, a hajók alkalmasak lesznek megtenni az utat Fokvárosig.” -nyilatkozta Neil Cox, a műhely vezetője.

A különböző szakaszok különböző mértékű elhasználódásokat okoznak és ennek megfelelő lesz majd a parti szolgáltatás. A jelentősebb szervizek (ahol a hajókat kiemelik és teljes körű karbantartásban részesítik): Fokváros, Hongkong, Auckland, Italjai és Cardiff.

Könnyebb javításokkal (ahol vízen kell maradni) várja őket Melbourne, Newport és Göteborg.

Az ellenőrzés után a műhely kiadja azokat a mérési bizonylatokat, amelyekkel igazolják, hogy a hajók teljesen egységesek. Még a boomok és az árbócok is korrekciós súlyokat kapnak szükség esetén, hogy a hajók ne csak egészben, hanem alkatrészeikben is egyformák legyenek.

Miután szeptember 30-án a csapatok visszakapják a hajóikat, visszatérnek Alicantébe, hogy felkészüljenek az első In-Port Race-re október 14-én, majd az október 22-i Leg 1 rajtjára, mely Alicante-ből Lisszabonig tart majd és kb 700 mérföldet tesz ki.

A verseny részletei 

 Induló csapatok, Skipper
• Team AkzoNobel (NED), Simeon Tienpont (NED)
• Dongfeng Race Team (CHN), Charles Caudrelier (FRA)
• MAPFRE (ESP), Xabi Fernández (ESP)
• Vestas 11th Hour Racing (DEN / USA), Charlie Enright (USA)
• Team Sun Hung Kai / Scallywag (HKG), David Witt (AUS)
• Turn the Tide on Plastic (POR), a Dee Caffari (GBR)
• Team Brunel (NED), Bouwe Bekking (NED)

A Volvo Ocean 65 one design versenyzés a 2017-18-as Volvo Ocean Race-en Alicante-ből startol, 2017. október 22-én, végül Hágába fut be, 2018 június 30-án, 

 

A versenypálya

12 város a 6 kontinensen: Alicante, Lisszabon, Fokváros, Melbourne, Hongkong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff, Göteborg és Hága. Legfeljebb nyolc csapat versenyezhet.