Ilyen hosszú útvonalon magyar hajós még nem kerülte meg a Földet!

A 36 éves Légrádi Márk egyedül vág neki a monumentális több mint három évig tartó túrának ahol olyan nagy nevek nyomdokaiba lép mint Fa Nándor, vagy Gál József föld körüli vitorlázó. A projektet a támogatókat és a kapitányt (december 17-én) szerdán mutatták be a nagyközönségnek stílusosan a A „Duna Királynője”, Európa hajón. Az eseménynek Kamarás Máté énekes, színész, hobbi vitorlázó volt a házigazdája aki a Márkkal átélt utazás történeteivel színesítette a tervekről készített prezentációt.

A kapitány mellet tGál Józseffel is találkozhattak a támogatók aki az útvonalterv elkészítésében és tanácsaival segíti a föld kerülésre induló hajóst. A túra azért is különleges, mert nem egy tengerről, hanem Budapestről indul, majd a Fekete-tengeren át Földközi-tengeren és a Kanári-szigetek után következik az Atlanti-óceán átszelése, majd a Panama-csatorna és a Csendes-óceán vizeivel kell Márknak megbirkózni ahol Hawaiira és Tahitire is ellátogat. A föld másik felén Új-Zélandra, Japánba és Indonéziába is ellátogat, végül Madagaszkár, a Vörös-tenger, és újra a Földközi-tenger következik ám itt a túra még nem ér véget mert Európát megkerülve Amszterdamon át érkezik újra hajóján Budapestre. Az útvonal az időjárástól és persze a 21. században is fel felbukkanó kalózveszély miatt is változhat, de Márkot ez sem rettenti meg. Szeretné tartani magát a tervhez.



– A 45 lábas egy árbocos hajót most tervezik, de az év végén már a látványtervek elkészülhetnek. A megépítése egy évbe telik ezért az indulást 2016 február, márciusra tervezzük -mondta a kapitány. Az utazásom, ha minden a tervek szerint halad három és fél évig fog tartani. Annak idején Gál József a föld megkerülésekor videóra vette túráját, azokat a helyeket közel 20 év után én is meglátogatom és én is készítek róluk felvételeket.

A földkerüléssel a Bátor Tábornak is szeretnék adományokat gyűjteni külföldi magyaroktól – magyarázta Légrádi Márk.

Részletes információk:

www.foldkerules.hu