Szombat délben egyedül indult útnak Thomas Coville a SODEBO trimarán fedélzetén, hogy megdöntse Francis Joyon Földkerülő rekordját.

Covillenek csipkednie kell magát, március 28 hajnali egy óra előtt kell befutnia Brestbe, hogy megdöntse az IDEC 57 napos, 13 órás rekordját, melyet Francis Joyon 2008 januárjában állított fel. Joyon rekordja hatalmas teljesítmény volt, hiszen előtte Ellen MacArthur 2005-ben jóval lassabban, 71 nap alatt tudta le a távot a B&Q fedélzetén, amúgy pont Joyon 72 napos rekordját megdöntve akkor.


Természetesen olyan időjárási ablakot választott Coville az induláshoz, ahol tisztességesen fúj a szél. Meg is nehezítette a startot a Biscay-öbölben a 25 csomós pöffös északnyugati, amikor Coville kicsit még hidegen, médialázas állapotban megkésve reagált le egy hullám-pöff kombót,

mely a videón is jól látszik

.


Az időjárási modell alapján akár 7 nap elegendő lehet az Egyenlítő keresztezéséhez, amit Joyon is hozott 3 éve, de enélkül nem is érdemes nekivágni.


A 32 méteres trimaránt folyamatos fejlesztésen esett keresztül az elmúlt 3 és fél évben és a csapat is több rekordkísérleten és egyéb versenyen vett részt.


2 nap után

Joyonnál némiképpen keletebbi útvonalat választva, 60 mérföldes előnyre tett szert a Sodebo.