USA és több vitorlázó nemzet csatája veszi kezdetét 2005. december 14-én szerda délután egy aukción, amikoris az első Amerika Kupa győztes hajó másolatát, az Americat árverezik a londoni Royal Thames Yacht Clubban.

Az America ma

Maga az Amerika Kupa már európai kézben van és a csapatok dollár milliókat költenek arra, hogy megszerezzék. Az amerikaiak megszállottan hajtanak a hajóra, hogy némi pszichológiai előnyhöz jussanak még a 2007-es Amerika Kupát megelőzően.





„Nincs második” – volt a híres válasz Viktória királynő felé 1851-ben, amikor kérdezte, hogy hol jön a második? miután az eredeti szkúner, az America megnyerte a Royal Yacht Squadron, Wight-sziget körül rendezett versenyét.





Az eredeti jachtot 1942-ben semmisítették meg és az eredeti másolat csak 1967-ben készülhetett el egy amerikai rajongó által. A lélegzetelállító hajó a hagyományoknak megfelelően épült. Annak ellenére, hogy másolat a vitorlázó világ hitelesnek ismeri el a hajót és eladása hatalmas visszhangra számíthat a vitorlázók körében, szerte a világon.





1851-ben a hajó Angliába került, hogy részt vegyen a Nagy Bemutatón (egy eseményen, amely Nagy Britannia felsőbbrendűségét hívatott hírdetni). Az építéssel megbízott amerikai szindikátus Amerika legjobbját akarta megmutatni, a New York Tribune pedig a következő instrukcióval látta el őket: „ha odamentek és

legyőznek, jobb, ha haza sem tértek”. Azon a napon 14 brit jachtot győzött le a hajó Viktória királynő szeme láttára (aki csak annyit mondott a hajóra „csinos”). Ezzel az America nem csak, hogy megnyerte az első nemzetközi vitorlás versenyt, hanem megerősítette az USA világhatalmi törekvését is.





Az America áruba bocsátása emberbaráti célokat szolgál, így a bevételt afrikai iskolák építésére és hátrányos helyzetű gyermekek zenei képzésére szánják.