(SAJTÓANYAG) Talán a legtöbb vitorlázó egyik igazán nagy álma, hogy a világ legnagyobb presztízsű versenyén, az Amerika Kupáján (America’s Cup) részt vehessen.

A sportvilág legrégebbi még élő trófeája, alapítási dátuma megelőzi e tekintetben az angol futball kupát és az újkori olimpiai játékokat is.A regatta legfőbb eseménye maga a hajók vetélkedése, de a háttérben yachtok és vitorlák tervezői, a befektetők, menedzserek is megmérettetnek.Az eredetileg 100 Guinea-ra keresztelt kupát, az 1851. évi első győztes hajó után nevezik Amerikának.

Másfél évszázad elteltével a Kupa Európába érkezett.

2007-ben Valenciában került megrendezésre a 32. America’s Cup.

Ezzel a magyar vitorlázók számára is sokkal inkább elérhetővé vált a világ legrangosabb regattája, így az egykor még csak álomnak tűnő tervek, egyszerre csak elindulhattak a megvalósítás útján.

Létrejött egy dinamikus és eltökélt csapat, a TEAM HUNGARY, akik a nemzetközi vitorlás élet komoly megmérettetéseire készülnek.

Magyarország neves, eredményes vitorlázói, akik egyénenként már számos rangos világversenyen bizonyítottak, most egy erős, egységes csapatként a vitorlázás legrangosabb versenyein való részvételt tűzték ki célul.

A TEAM HUNGARY egy hosszú távú programot állított össze, amelynek első lépéseként be kell mutatkozniuk a Match-Race világában, a profi versenyvitorlázás vérkeringésben.

Ehhez remek lehetőséget biztosít, hogy Magyarországon kerül legyártásra a világ egyik legjobb színvonalú verseny vitorlás hajója, az RC 44.

Az RC44 (44 láb hosszú, karbon testű, nagy teljesítményű versenyhajó) Russell Coutts háromszoros Amerika Kupa győztes és olimpiai bajnok, új-zélandi vitorlázó tervei alapján készülnek 2005 óta Paulovits Dénes műhelyében.

A TEAM HUNGARY 2008. januárban egy ilyen típusú verseny hajó megvásárlását tervezi, a hajó kialakításában gyakorlatilag az Amerika Kupája versenyeken részt vevő hajók kicsinyített mása.

Az RC44 Match-Race versenysorozatai, amelyeken a TEAM HUNGARY 2008-től részt vesz, remek lehetőséget biztosít a csapat számára a 34. Amerika Kupára való felkészülésére.


A CSAPAT

.

TEAM HUNGARY – HUN34 alapító tagjai:

Eszes Tamás

13-szoros Magyar Bajnok, Tengeri Magyar Bajnok, Osztrák Bajnok, 2-szeres olimpikon (Atlanta, Sydney), Junior Európa-bajnokság 3. helyezett, Junior Világbajnokság 4. hely, Európa–bajnokság 5. 6. hely

Czégai Péter

19-szeres Magyar Bajnok, olimpikon (Athén)

Goszleth Marcell

6-szoros Magyar Bajnok, olimpikon (Sydney), 2-szeres Európa Kupa 2.

helyezett, 3-szoros Kékszalag győztes; 470-es olimpiai válogatott edzője 2005-2007.

Hoffmann Henrik

6-szoros Magyar Bajnok, 2-szeres Tengeri Magyar Bajnok

Kelemen Tamás

6-szoros Magyar Bajnok, Tengeri Magyar Bajnok, Világbajnoki 4.

helyezett, 470-es olimpiai válogatott edzője 2005-2007, vitorlakészítő

Kutics Krisztián

8-szoros Magyar Bajnok, Kékszalag győztes

Scholtz Imre

14-szeres Magyar Bajnok, 2-szeres Tengeri Bajnok, ARC Atlanti Óceán átkelés 3. hely

Szörényi Ádám

8-szoros Magyar Bajnok, olimpikon (Sydney)

MANAGMENT:

Magyar Tenger SE

SAJTÓ KAPCSOLAT:

Regatta Media

Budai Julia



www.rc44.com



www.americascup.com