A Clipper Ventures a Clipper Round The World Race rendezője már a harmadik flottáját élesíti a versenyre.

A Clipper 70-es első látásra komolyan hajaz egy VOR 70-re. Természetesen a legénység összetétele és a verseny stílusa miatt, ezek a hajók más módon vannak kihegyezve, mint karbonos társaik. Itt inkább az egyformaság biztosítja a kihívást.



Igy egy csomó minden alkalmazkodik a 22 fős legénységhez és a verseny jellegéhez.  A tőkesúly ezen a hajókon fix. A test nem karbonból van, hanem üveg epoxi szendvicsből. Az árboc is aluminium. Mindkét kormányállás valóban kormányállás, hiszen a kormányos háta mögött is található egy keret, hogy a hullám ki ne mossa a hajóból. A nagyobb módosítások közé tartozik a konyha elhelyezése és a navigációs központ pedig hátra került a farba.


Mik a clipper 70-es adatai?


Tervező:

Tony Castro


Hossz:

23 m


Szélesség:

5,65 m


Merülés:

3m


Nagyvitorla

123,19 m

2


Orrvitorla:

168,43 m

2


Asszimetrikus spinnaker:

330,34 m

2


Vízkiszorítás

31700 kg


Bulbasúly:

12000 kg




A hajók Qingdao-ban, Kínában készülnek és havonta kb. 2 hajó kerül átadásra az angliai felszerelvényezésre és bevitorlázásra Várhatóan júniusig mind a 12 hajó elkészül, hogy hadrendbe állítsák őket az augusztusi indulásra.

A hajó maga dupla kormányos, 11 csörlővel szerelt. Két „kávédaráló” is van a fedélzeten, melyeket egymáshoz, más csörlőkhöz is lehet kapcsolni, így akár négy ember is tud egy csörlőt húzni. A 24 fős legénység számára kialakított  fedélzet, cocpit kényelmes munkateret biztosít. Az árboc csúcs 95 lábbal nyúlik a vízvonal fölé és a környékén elhelyezett műszerek tájékoztatják a fedélzeten dolgozókat a trimmről és a hajó sebességéről.

Egésszében elmondható, hogy a hajót úgy tervezték és építették, hogy csak megbízható többször próbált megoldásokat alkalmaztak minden területen a nagyobb biztonság miatt.

A hajó tervezésénél olyan dolgokra is kellett figyelni, hogy ne legyen túl nagy a merülése a hajónak, mert jónéhány fogadó kikötőnek a vízmélysége kisebb mint az eredetileg tervezett 5 méteres mélyjárat. A  kínai vizeken nagyon sok halászhálóval találkozni. Ilyen megfontolásokból kezdődik a bulba az uszony elején és nem nyúlik eléje.

Eddig ezeken a hajókon nem volt orsudár. Ez most elöször kerül fel és nincs is már spinnaker a fedélzeten. A helyek szűkebbek és ez a rakodásnál nagy kihívás elé állítja a résztvevőket, főleg azokat akik több szakaszon is résztvesznek.




A régi és az új Clipper

Ennyi a rövid leírás, de érdemes Bacsó Tibor képeit végig nézni, amiket az ünnepélyes londoni bemutatón készített az első hajóról és annak belsejéről.

A verseny honlapja:

http://www.clipperroundtheworld.com


DSC00210.JPG

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Bacsó Tibor Clipper 13-14 földkerülő részvevő, Clipper Ventures