Kockázatossá vált az Aviva Challenge, melynek keretében Dee Caffari próbálkozik azzal, hogy ő legyen az első Nő, aki megkerüli a Földet a nyugati irányba hajózva. A folyamatosan romló automata kormány kissé megrémisztette a non-stop bolygókerülő hölgyet, de dolgoznak a megoldáson.


Karácsony, valahol lenn délen
Caffari épp hátszelezett karácsonykor, amikor a fő autópilótából elkezdett szivárogni a hidraulika működéséhez szükséges folyadék, amely súlyos problémát eredményezett annak rendszerében. Caffari tapasztalt már néhány hete időszakos segédautópilóta üzemzavart; most parti támogatói úgy döntöttek, hogy nem folytathatja biztonsággal az utat a Horn-fok környékén, hacsak egyértelműen ki nem derül mi okozza a hibát és a rendszer nem lesz újra üzembiztos.



„Nem lenne túl bölcs, ha a Horn-fokot nem két teljesen megbízható automata kormánnyal kerülné meg,” kommentálta az eseményeket Andrew Roberts a projekt irányítója.



A szabályok értelmében a hajó akár le is horgonyozhat – a hiba kiszűrése miatt – a Falkland-szigeteknél, de pozícióját elnézve még az is odébb van.