A Kékszalag után elváltak a Geze-Magor és kis csapatom útjai. Kerestünk egy hajót, nem feltétlenül Nauticot, amivel szerepelhetünk a nagyhajós OB első fordulójában. Végül némi ismeretség után a Telihold nevű 330-as megoldani látszott hiányunkat.

A verseny előtti hétvégén picit vitorláztunk a hajóval, megnéztük a vitorlákat. Az alapvitorlázat tetszett, de a két gennaker látott már szebb napokat is. Megpróbáltam kölcsön szerezni, de nem sikerült. Reachere szintén nem volt a hajónak. Az Asso Le Mio régi reacherét kaptuk kölcsön, de csak 7/8-ra lehetett húzni, és nagyon nyitott volt. Használatát elvetettük, bíztunk benne, hogy fújni fog a szél.

A hajót pénteken este kidaruztuk, és elég érdekes látvány tárult a szemünk elé. Óriási kagyló család lakott a bulba alján, és volt 1-2 érdekes sérülés is a hajó fenekén. Sajnos a kormányt nem tudtuk kiszedni, pedig annyira szorult, hogy 2-es szél fölött már komoly küzdelem volt a hajó irányítása.

Idén először vitorláztunk ebben a felállásban, igaz, hogy a csapat magja már a szezon eleje óta együtt vitorlázik. Először vitorláztunk úgy, hogy rajtam kívül volt egy döntéshozó a csapatban, és ez nem volt más mint Varga Bálint. Állandóan figyelt, és jelenléte nagyon sokat segített a futamok során. Amikor kevesebben lettünk, akkor több helyen segített a csapatban.

Szombaton reggel megnyitóval kezdődött volna a nap, ha elmentünk volna. De nem mentünk, így egész nap
classica_640
telefon és rádióügyelet mellett töltöttük szabadidőnket. Röplabdáztunk a vízben az Anna csapatával, így a fizikai mozgás megvolt a napra. 4-kor másnapra halasztottak, így maradt az esti fogadás. Az Audi vezére érdekesen nézett rám, amikor a kb. 10cm átmérőjű BMW jellel díszített pólóban megjelentem. Ezen viccelődtünk is egy kicsit. A fogadás pazar volt, az utóbbi évek legjobbika. Az étkek finomak, nekem talán picit több desszert hiányzott volna. Volt sör, koktélok, tehát minden földi jó.

Vasárnap némi halasztás után, mialatt mi a régi időket idéző forgót játszottuk Tihanyban, vízre szálltunk. Mivel a füredi rajthoz képest elég messze voltunk, motorral indultunk a pályára. É-Ény-i szél fújt, a pályát szépen betették a part alá. Az első futamban rosszul rajtoltunk, majd felástuk magunkat a negyedik helyre. Igen ám, de a versenykiírás pontatlansága miatt nem vettünk egy jelet a befutó előtt, így visszaküldtek minket. Itt buktunk két hajót. A parton átlagpontért adtunk be óvást, de a zsűri elutasította. Erről majd később bővebben.

A második futamban megint elaludtam a rajtnál, de sikerült a második cirkáló szakasz végére az élre felásni magunkat. Sajnos hátszélben, a spinnakerrel közlekedő Classica megvert, de Sopi „mojirtóját” sikerült magunk
meniscus_400
mögött tartani. Ez a két hajó egyébként más dimenzióban közlekedett mint a többiek.

A harmadik futamban változatos volt a szél, és végül izgalmas befutóval 3. helyen értünk célba. Elfáradt a csapat, de jó kis pörgős futamok voltak. Este tihanyban volt No Contra bringaverseny és klubházavató.

Hétfőn szép nyugati szél lengedezett, kicsit későn indultunk a pályára. Az első futam rajtjánál kellett volna a reacher, eléggé lemaradtunk emiatt. 5. helyen zártuk a futamot, de „mojirtó” mögöttünk jött. A második futamban szép rajttal haladtunk az élen. A második kreuz végére a Classica és a Mojito fordult mögöttünk, de tartottuk a lépést velük. Sajnos az utolsó halzolásnál a gennaker csomója kibomlott, így ellenfeleink elvitorláztak mellettünk, míg szereltünk. Classica korai rajtos volt, így Sopi mögött másodikak lettünk.

A következő futam még több izgalmat hozott. Jó rajttal mentünk el leeben, Sopi alattunk. Kb. 500 méter alatt kaptunk tőle 100-at, pedig nem volt semmi különös. A kreuz közepén gondolt egyet, és igazított befelé, mi megvártuk a lepörgést. Némi taktikai csata után sikerült előttük felérni. Lefelé tartottuk őket, Classica 10 körüli helyről zárkózott 3-nak. A második kreuzban elmentek mindketten, de hátszélben egy csíkban megcsúsztunk. Jöttek ránk, és jött az Oxygen is. Végül nagyon izgalmas befutóban nyertük a futamot, így Sopi már csak 2 pontra volt összetettben a 2. helyen.

A másnapra ígért front megérkezett. Nem mentünk vízre egészen délutánig. Az eső is elállt, szárítkoztunk a csapkolódó szélben. Végül megérkezett a szél, és egy jó 20 csomós alapban nekiálltunk futamozni. Sokan reffelve indultak, kivéve az első 3-at. Jól jöttünk ki leeből, és a bal oldalt húzva másodiknak értünk föl. Kis gennakert húztunk, így Sopiék elmentek lefelé, és a Meniscus is ránk jött. A második kreuzban Sopi végig minket tartva, értsd arcunkba fordulva közlekedett. 3-nak értünk fel, hosszas filózás után maradt a 110-es gennaker. Megjött a nagy nyomás. Sopiék először répával küzdöttek, majd kiállt a golyó, de pár pillanattal később egy luvba billenés következményeként ropiként omlott össze árboca. Rossz látvány volt. A Telihold háta mögül eltűnt a csobogás, a hajó siklott. A hajó kormányának egyszer a 4 kéz is kevésnek bizonyult, de úrrá lettünk a helyzeten. Simán halzoltunk vele, és futottunk be a második helyen. A csapat boldog volt, hogy így sikerült ez a futam. Sajnos kiderült, hogy Sopiék nem folytatják holnap, így elég biztos lábon állt a 2. helyünk.
telihol1_400

Ennek tudatában, na meg abban, hogy mögöttünk nagy harc lesz a dobogoért, vitorláztunk ki Füred elé. 11 óra körül volt ez első rajt, nagyon gyenge déliben. Reacher nélkül nagy hátrányban voltunk, és végül az 5. helyen futottunk be. Ez azt jelentette, hogy megvan a 2. hely! Örültünk, de úgy döntöttünk, megyünk még 1 futamot. A reacher most is hiányzott, a kreuz bójánál alig volt mögöttünk 1 hajó. Az első hátszélben jókat halsolva feljöttünk harmadiknak, amit a befutóig megtartottunk.

Mindent egybevéve jó kis bajnokság volt. Azt azonban be kell látni, hogy vannak olyan hajók, amik szinte külön osztályt képeznek a mezőnyben. Sok futam, pörgős, izgalmas futamok voltak az 5 nap alatt, volt mindenféle időjárás. Érdemes lenne elgondolkozni 1-2 szabályozáson a vitorlahasználatot illetően, de ez a jövő zenéje.

Szereték gratulálni a Kelo vezényelte Classica csapatána, akik az élen végeztek. Másodikak lettünk mi a Teliholddal, harmadik helyet nagy küzdelemben a Meniscus kaparintotta meg az Oxygen előtt. Sopi ötödik lett a 3 érvénytelen futammal. Hatodik a Preator, nyomukban a bójára döntő pillanatban felakadó Arwennel.

Végül de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a csapatomnak ezt a versenyt. Varga Bálint „afterguard”, Molnár Csaba Egér „fock and gennaker trimmer”, Vágó Ferenc „ mainsail trimmer”, Nemestóthy Andrea „pit-woman”, Osváth Márton „bowman”, és Szalai Tamás „owner”.