Egy olasz acéltestű kutter, az “Il Giundungo” ezen a héten hagyta el Elba-szigetét, hogy egyedülálló módon 4 évig keringjen az Antarktisz körül. A 40 éves tulajdonos és 15 méteres hajója, az ‘Il Giundungo’, várhatóan csak 2010 körül ér révbe.


Davide Freschi kapitány életének álma látszik megvalósulni azóta, amióta elhagyta Olbia kikötőjét. „Nincs még egy olyan csodálatos hely, mint az Antarktisz”.



Az utazás első állomása egy 7.000 mérföldes utazás Tierra del Fuegoba, ahová csapatát februárra várják, de eközben látogatást tesznek a Kanári-szigeteken, Capo Verdeben, Brazíliában és Argentínában.



Jövő év októberében, amikor a nyár kezdődik a déli féltekén, az Antarctica Sailing Project keretében az Il Giundungo az Antarktisz első körbevitorlázásával veszi kezdetét.



Maga az Antarktisz körüli projekt négy éves (2006-2009) és sport illetve humanitárius célokat szolgál mindamellett, hogy tudományos értékeket is képvisel.



Freschi legnagyobb problémája az lesz, hogy lakatlan és biztonságosnak nem nevezhető vizeken kell hajóznia.
Ezért az Il Giundungot a legmodernebb navigációs felszereléssel látták el. Az Alex Carozzio tervezte hajó 5 fős legénysége három hónapot képes egyhuzamban levitorlázni a déli tengereken.



A projekt humanitáriánus programja többek között magában foglalja azt a feladatot is, amely szerint Argentína elszigetelt déli közösségeihez is szállítanának gyógyszereket.