Nyolcan jutottak be az elődöntőbe, de már csak 3 esélyese maradt a világbajnoki címnek. Richard, Anslie és Mirsky.


Mivel a versenyen Ainslie a második helyen állt, ellenfelet választhatott. És mivel Richardnak mindenképpen Ainslie mögött kell végeznie a versenyben, hogy a brit életben tarthassa VB győzelmi esélyei. Ellenfele érdekes módon pont Richard lett, aki épphogycsak bejutott a negyeddöntőbe. Mirsky esélyei ezzel valamelyest csökkentek, mivel egyikük tuti továbbjut. A negyeddöntők 3 nyert meccsig zajlódtak. Ellenfele Peter Gilmour lett. A versenyben vezető Williams ellenfeléül Hansent választott, bár pont ő az egyetlen, akitől a kvalifikáció során kikapott a brit. A negyedik párt Radich és Bruni alkotta.

Jövőre horgászversenyt közvetítünk - Copyright Subzero Images/WMRT


Ainslie egészen jól ráérzett arra, hogy saját magának kell kirugdosnia a legjobb négyből Richardot, ha ő akar a világbajnok lenni, hiszen a francia nem mutatott maradandót az elmúlt napokban. Richard ma is katasztrofálisan rajtolt, benézte a szituációkat és olyan helyre is bemerészkedett, ahol nem volt helye. Így általában vagy lemaradt, vagy úgy megbüntette a zsűri, hogy rossz volt nézni. De ennek ellenére nem vitorlázott rosszul, sőt olykor kihámozta magát némileg reménytelen helyzetből. A gyenge szél, amely ezt lehetővé tette, fel is pattintotta az ideget Ainslieben, aki a rendezőséggel perelt, de kioktatták, hogy a rendezés nem az ő dolga.




Az első futam legjelentősebb pillanata a videóban is látható koccanás, amellyel Ainslie szó szerint kiütötte Richardot a meccsből. Richard valamiért szimplán nem ejtett le kellő mértékben, de meg is kapta a tettéért járó büntetést.


A második futamban Richard pár másodperccel a rajt előtt betette Ainslie hajója és a rendezőmotoros közé hajóját, kicsúszott, azaz korai rajtos lett és egyben büntetőt kapott, amit azonnal meg is kellett csinálnia. Ehhez képest ebben a futamban mutatta legjobb formáját, mert ennek ellenére képes volt felállni egy ekkora pofonból és már az első bőszélben, ha ugyan kis szerencsével is, de visszavette a vezetést és nyert.




A harmadik futamban Ainslie már a rajtnál dűlőre vitte a meccset, maga mögé utasítva ellenfelét még a rajtvonal keresztezése előtt.




A negyedik futamban megemberelte magát Richard és már szabályosan rakta be a hajóját a rendező mellé, így megnyerte a jobboldalt. Ainslie balra kényszerült. Ám míg rajtnál a jobb határozottan jobbnak tűnt, addig a baloldal jött és Ainslie simán keresztezte a franciákat, amely előnyt végig tartott. A befutóban pedig ő ünnepelhetett, mert ha a döntőben van, akkor valószínűleg már meg is nyeri a világbajnokságot.




Érdekes, hogy Mirsky esélyei is megmaradtak, mert úgy alakultak a dolgok, hogy Richard még lehet 8. és Ainslie se biztos még, hogy döntős. Mirskynek ettől függetlenül persze még nyernie kellene a versenyt, de még ez is összejöhet.




Holnap döntő! Szerintem úgy reggel 8 óra magasságában, de erre nem veszek mérget.




Monsoon Cup 2010 negyeddöntő eredmények:




Bjorn Hansen (Hansen Global Team) – Ian Williams (Team GAC Pindar) 3-1


Jesper Radich (Gaastra Racing Team) – Francesco Bruni (Team Azzurra) 3-2


Ben Ainslie (TEAMORIGIN) – Mathieu Richard (French Match Racing Team) 3-1


Torvar Mirsky (Mirsky Racing Team) – Peter Gilmour (YANMAR Racing) 3-0