Vannes – Izland – Vannes az útja annak a rövidtávú versenynek, amelyet maxi-többtestűek számára talált ki tavaly az egyik szervező. A verseny várhatóan 2007 júniusában veszi kezdetét a francia Le Morbihanban. A táv: Izland oda-vissza.


© Thierry Martinez
Amióta 2001-ben Bruno Peyron a maxi-többtestűek atyja útjára bocsátotta a „The Race” elnevezésű versenyt, azóta az egyetlen igazi megmérettetésre alkalmas aréna maga a Föld és annak óceánjai. Különleges, ultra-gyors hajókról van szó, melyek számára hiányzik a megfelelő kihívás, ahol a hajók egymáshoz relatíve szorosan versenyezhetnének. Az Oryx Quest keretében próbálkoztak hasonlóval (Földkerülő), de mint tudjuk nem túl nagy sikerrel – mindössze két befutó hajó.



A Vincent Lauriot-Prévost/Marc Van Peteghem féle vállalkozás és a Gilles Ollier Design Team is Vannes-ban található. Szinte az összes 32 – 38 méteres maxi-többtestű tervezése és készítése az ő nevükhöz fűződik, köztük a testvérek – a Club Med, az Innovation Explorer (Orange I), a Team Adventure, Geronimo, Orange II és a Groupama III. Ráadásul mindegyiket a Multiplast hajóépítő üzemben építették (Pôle d’Excellence Nautique in Vannes).



A rekordkísérletek több hónapnyi mobilizálhatóságot igényelnek az emberektől, pl.: készenlét a megfelelő időjárási körülmények eljöveteléig. Egyfajta ellenpólusként is felfogható a Maxi Multi Race, amely mindössze három hétig tartana. Az elképzelés szerint a mezőny a rajt előtt egy héttel érkezne Vannes-ba, ahol egy prológon vennének részt.





Program előzetes:










Időpont:


2007. június



A pálya:


Vannes (Quiberon-öböl) / Izland (Északi-sarkkör 66°33’ É)  / Vannes (Quiberon-öböl)



Távolság:


nagyjából


3200 mérföld

(

6000 km

)



A verseny nettó ideje:


7-8 nap