Kizárással és korai rajttal kezdődött az idei Sydney – Hobart.

A verseny eddigi szenzációja, hogy Grant Wharington hajóját a Wild Thinget nem engedték elrajtolni. A 100 lábas supermaxira sokan fekete lóként tekintettek az összetett verseny vonatkozásában. Wharingtont nem engedték be a 10 órás sajtótájékoztatóra, ő ezért csinált egy másikat, ahol nemtetszését fejezte ki a rendezőség döntésével kapcsolatosan. A Wild Thinget kissé átépítették az elmúlt évben és a nevezéshez szükséges dokumentációt nem a hajót eredetileg tervező ember írta alá, mivel ezúttal nem is ő a szakértő az átépítésben és amúgy sincs már jogosultsága biztosítás hiányában. Három év alatt ez a harmadik óvás maxik ellen a rendezőség részéről. Tavaly a Loyal miatt, előtte a Wild Oats XI miatt lehetett izgulni a befutó környékén, vajon kizárják-e őket az első helyről. Ők megúszták.




fotó: Rolex / Carlo Borlenghi

A rajt majdnem rendben ment el. A Ragamuffin-Loyal ugyanis állítólag korai rajtos volt, de ezt nem jelezte a rendezőség. Az ausztrál ABC rádió értesülése szerint emiatt nem is érheti hátrány a hajót, mivel Syd Fischert, a hajó skipperét nem értesítették a megfelelő módon.

A versenyben az esélyes wild Oats XI vezet a Loyal előtt 5 mérfölddel. A Wild Oats XI 2005-ös rekordja egyelőre nincs veszélyben. Eddig még senki sem adta fel a versenyt, ami kifejezetten jó hír!

A verseny itt követhető nyomon:

http://rolexsydneyhobart.com/tracker/


Fotó: copyright Alexandra Mckinnon