Az időjárás mozgalmas első estével ajándékozta meg a nagyobb hajók csapatait, akik leginkább vitorlacserékkel töltötték idejüket.

A dél-keleti szél az első nap keletire fordult és egyre inkább gyengült. Éjfélkor már csak 4-5 csomó volt. Ezután tovább fordult észak-kelet, majd észak felé és kora reggel erősödni kezdett. A dél-keleti irányból érkező swellek viszont göröngyössé tették a pályát és ezt a kisebb hajók szenvedték meg inkább.

A tavaly győztes Ragamuffin-Loyal a gyengülésben képes volt felzárkózni a versenyben vezető Wild Oats-ra, de az erősödés ismét a tavalyelőtti győztesnek kedvezett, aki kora reggelre 10 mérföldre növelte előnyét.




fotó: Rolex / Carlo Borlenghi

A kép egyre tisztult és úgy tűnik, hogy a Wild Oats XI üldözőbe vette saját 2005-ös rekordját és az összetett győzelem mellett a handicap versenyben is diadalmaskodik, ahogyan tette 2005-ben is. Ugyan az éjjel el is csapott valamit az egyik sverttel a szupemaxi, de hamarosan újra teljes taklival csaptak a lovak közé. A napközben tovább erősödő 15-30 csomós szél több mint 20 csomós állandó menetsebességet tett lehetővé az élen álló két hajó számára.




fotó: Rolex / Carlo Borlenghi

A Wild Oats XI még a délelőtt folyamán utolérte saját 2005-ös rekordját, majd az attól való távolságot szépen nyújtották a nap folyamán, mostanra 45 mérfölddel járnak 2005-ös idejük előtt.




fotó: Rolex / Carlo Borlenghi

A Ragamuffin-Loyal fedélzetén is voltak kisebb zűrök, ugyanis elszállt az orrvitorla rögzítése és ez kárt okozott a fockrollerben is.

Jelenleg a Lahana harmadik, őket követi a Black Jack, a Loki és a Living Doll.

IRC-ben vezet a Wild Oats XI, a Ragamuffin-Loyal, a Black Jack, a Lahana és a Loki előtt.

A szél várhatóan este 10-ig tart ki ebben a tempóban.


Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2012


Fotó: ROLEX-Carlo Borlenghi