A 125 lábas katamarán a PlayStation, szerdán egyértelmûvé tette, hogy megdőlt egy 11 éves klasszikus rekord. A New York-Lizard Point Atlanti átkelés egy hihetetlen idővel, 4 nappal 17 órával 28 perccel 6 másodperccel.

A 125 lábas katamarán a PlayStation, szerdán egyértelmûvé tette, hogy megdőlt egy 11 éves klasszikus rekord. A New York-Lizard Point Atlanti átkelés egy hihetetlen idővel, 4 nappal 17 órával 28 perccel 6 másodperccel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2900 mérföldet tett meg, 26 csomós átlagsebességgel a PlayStation. Az előző rekord 6 nap 13 óra 3 perc és 32 másodperc volt.

„Nagyon lelkes vagyok, mert fantasztikusan ment” kommentálta az eseményt a rekord törő Steve Fossett. „Tökéletes időjárási körülmények között fejeztük be az utazást. A PlayStation remekül fel lett készítve és a csapat is rutinosan kezelte már. Mindenféle problémát mellőzött ez a tökéletes vitorlás utazás.”

Stan Honey a csapat navigátora szerint, „Hosszú ideig vártunk a tökéletes időjárási körülményekre. A hidegfront elején akartunk elindulni, délnyugati szélben. Kezdetben nem nézett ki valami jól, de alig 48 óra múlva tökéletes jellemzőket öltött a front. A meteorológiai szempontokon kívül a stratégiánk nagyon egyszerű volt. A lehetséges legrövidebb úton vitorlázni”.

Az utolsó éjszaka kivételével minden jól ment, amikor is a sebességünk 20 csomóra csökkent a háborgó tengeren.

Nem elég, hogy a transzatlantik rekord megdőlt, de a PlayStation, a Grant Dalton Club Med-je által tartott 24 órás rekordot is megdöntötte. Az új rekord 687,17 mérföld, ami 28,63 csomós átlagot jelent. Fossett szerint a csúcssebesség, amit meg tudott figyelni, az 33 csomó volt. „Ez elég érdekes volt, mert a hajóval néha gyorsabban vitorláztunk.”

A PlayStation-on több változás is esett a számára sikertelen The Race óta. Elsősorban összesen 20 lábbal megtoldották a hajót elöl és hátul. Ez azért volt szükséges, mert az első és a hátsó híd eddig belerohant a hullámokban és így mindig lelassította a hajót. Így most a hajó teljesítménye 20%-al nőtt.

Úgy tűnik a változtatások előnyére váltak a PlayStation-nak és a most felállított rekordot egyhamar nem fogják megdönteni.

Madforsail.com nyomán