Minden idők második legjobb idejével elsőként szelte át a „célszalagot” az Alfa Romeo szupermaxi

A 2002 évi Sydney-Hobart verseny győztese a 90 lábas szupermaxi, az Alfa Romeo. Az ideje 2 nap 4 óra 58 perc és 52 másodperc. Bár a rekordot nem sikerült megdönteni, ez az idő a verseny fennállásának 58 éve alatt futott második legjobb időeredmény. Az élő rekordot a Nokia nevű 60 lábas tartja 1999 óta.  Az ideje 1 nap 19 óra 48 perc 2 másodperc.

A hajó győzelme nem véletlen. A tulajdonos olyan profi csapatot szervezett, ahol a résztvevők között Amerika Kupa veteránok, Admiral Kupa veteránok, olimpikonok voltak. Egyszóval a szakma krémje. Emellett a hajó egy kétéves fejlesztés eredménye, amely a megelőző versenyeken rendre elvitte a pálmát.

Bár az időjárás kedvező volt a versenyen, mert szinte végig spinnakerrel haladtak a hajók, a szél mégsem volt olyan erős, hogy ez segítse a rekord túlszárnyalásában a hajókat. Elmaradt a klasszikus „southerly buster” is, ami ilyenkor keménnyé teszi ezt a versenyt.

A befutó után a hajó tulajdonosa és kormányosa  Neville Crichton azt nyilatkozta: „Nem döntöttük meg a rekordot, de a hajón sem törtünk semmit össze. Ha egy nappal később rajtolunk megdöntjük a rekordot.”

Több ezer tasmániai várta a célnál a spinnakerrel befutó szürke szupermaxit, aki 15 csomós szélben érkezett a befutóhoz.

Utána kevesebb, mint két órával lemaradva követte őt a 66 lábas Grundig, majd az eddigi legnagyobb hajó a 97 lábas Canon, 1 óra és 13 perccel később.

Az utóbbi évek domináló hajói, a Nicorette és a Wild Thing érkezett a negyedik és ötödik helyre.

A verseny valódi győztese a handicap rendszerben induló Zeus2 nevezetű hajó. Ami a cikkünk születése alatt érkezik a befutóba. Amennyiben beér helyi idő szerint 10:08 előtt, akkor ez a kis 30 lábas hajó a győztese a handicap versenynek. Jelenleg a várható érkezés 10:07!!!!