Izgalmak a Sydney-i öbölben karácsony után…

Ausztrál Bajnokságon abszolút 8. helyen, nők között 3 helyen végeztek Mártiék.

A Sydney International Regatta után nem tartott pihenőnapot a csapat, mert edzőnk, Pomucz Tamás azzal számolt, hogy bármikor lehet egy alkalmatlan nap a vitorlázásra (szél hiányában, vagy viharos szél esetén), amikor kipihenhetjük magunkat. A várakozással ellentétben minden nap jó szélben tudtunk vitorlázni, ezért nem tarthattunk pihenőt a -kötelező- karácsonyi szünet előtt. Így 15 napig folyamatosan vitorláztunk.

Persze nem folyamatosan, hiszen a vizi edzéseket megszakították a konditeremben töltött órák.

25-én  „sajnos” az edző is belátta, hogy elérkezett a pihenés ideje, ugyanis zárva volt a klub. 26-án pedig a Sydney – Hobart verseny rajtja miatt a víz volt „zárva”. Ezen a második pihenőnapon lelkesen zarándokoltunk el a város másik felére, hogy jól lássuk a világhírű vitorlás verseny rajtját, és jó kis fenyképeket készíthessünk. Az esti híradóban azonban többet láttunk a nagy eseményből, ugyanis a rajt előtt negyed óraval leszakadt az ég, és csak akkor állt el az eső és sütött ki a nap, amikor hazafelé mentünk a busszal.

Miután a két nap alatt megpróbáltunk regenerálódni, újra edzésbe fogtunk, 27-én bemelegítettünk a másnap kezdődő Ausztrál Bajnokságra.

A verseny December 31-ig tartott, 11 futamra került sor a 4 nap alatt. 18-an indultunk, nők és férfiak együtt rajtoltunk, csak az értékelés történt külön.  Az első nap kivételével igen erős szelekben zajlott a verseny, ráadásul az erősen forgolódó, pöffös szélben a borulásokból sem volt hiány. Nekünk is volt néhány izgalmas szituációnk, de mindegyiket sikerült borulás nélkül megúszni.  A változékony szél és hullámzás mellett ismét meg kellett küzdjünk a helyi hajó és teherforgalommal.  Ez erős szélben, amikor a hullámok és a vízfröccsök folyamatosan beterítenek minket, a 470-essel nem túl jók a látási viszonyok, így most is megesett, hogy egy háztömb méretű olajszállító tankert csak akkor vettünk észre, amikor már nagyon közel volt.  Persze ekkor nekünk éppen hauzolni (hátszélben manővert végrehajtani) kellett volna, de a verseny szempontjai háttérbe szorultak és inkább menekülésre vettük az irányt.  Alig telt el 20 perc,

amikor a következő hátszélben egy menetrendszerinti utasszállító útjába kerültünk.  Sajnos a Sydney-öbölben mindig a nagyobbnak van útjoga…

Izgalmas versenyben az abszolút mezőnyben a 8., míg nők között a 3. helyet szereztük meg.

A Bajnokság után Melbourne-be utaztunk, ahol jelenleg edzünk és készülünk a következő versenyre, a „Sail Melbourne”-re.

Üdvözlettel,

Weöres Márti és Payr Anna