65 km/ó !!!!

Két szörfös, az olimpikon Gádorfalvi Áron és Takács Máté, július 30-án, egymástól függetlenül tett kísérletet a Balaton leggyorsabb vitorlása cím elnyerésére, az idén nyáron először kiírt Csúcskísérlet vitorlás verseny keretében (

www.csucskiserlet.hu

).


Míg Áron a Keleti-medencét választotta, ugyanakkor Máté Szántód és Fonyód között a déli parton rótta a köröket. Az augusztus 20-ig tartó kísérletsorozat eddigi legjobb eredményét a Kékszalag győztes Litkey Farkas tartotta, Lisa nevű hajójával, 17km/h átlagsebességgel.


Az új rekord Takács Máté nevéhez fűződik 37.16 km/h átlagsebességgel. Az előírt 180 perc időtartam alatt 111,5 km-t szörfözött elértve a 65 km/h csúcssebességet. (Áron 33.99  km/h átlaggal, 101 km-t tett meg, csúcssebessége 50 km/h volt.)


A verseny különlegessége, hogy itt nem csak hagyományos vitorlás hajók, hanem bármilyen tisztán szélhajtású vízi járművek, bármely napon önállóan próbálkozhatnak, hogy elnyerjék a Balaton leggyorsabb vitorlása címet. A pontos mérhetőség alapja egy GPS-es nyomkövető, melyet a résztvevők indulás előtt felszerelnek, és ez rögzíti az útvonalat, sebességet, időt.

A most hitelesen mért sebesség, az eddigi leggyorsabb, amit valaha Magyarországon vitorláseszköz elért.

Hírforrás: a rendező GPS Magazin