Majthényi Zsombor emlékére


Majthényi Szabolcs és Majthényi Zsombor a Bajnokok Bajnoksága döntôjének hatodik futamán a harmadik helyen végeztek és mivel az addig vezetô Gereben testvérpár csak hatodik lett megnyerték a 10. Bajnokok Bajnokságát. A díjkiosztón a világ és Európa-bajnok Majthényi Szabolcs édesapjának a kiváló utánpótlás edzô és nagyszerû ember emlékének ajánlotta ezt a gyôzelmet. Majthényi Zsombor 2003 október 20-án lett volna 60 éves.

Tizenkilenc magyar bajnok és egy szabadkártyás versenyzô fogadta el az idén a Hajó Magazin meghívását október 18-án Balatonkenesén. Szabadkártyát Litkey Árpád kapott aki a tornádó osztályban érte el a magyar válogatottságot. Ebben az osztályban nem rendeznek itthon bajnokságot ezért adott számára lehetôséget a Hajó Magazin. A kiemelések után három csoportba sorsoltuk a versenyzôket. Két hét fôs és egy hat fôs csoportból az elsô kettô jutott tovább a vasárnapi döntôbe. Az „A” csoportból viszonylag simán jutott a döntôbe a két kiemelt, köszönhetôen annak, hogy Stubits Dávid elfoglaltsága miatt három második hely után kénytelen volt elhagyni a versenyt. Ezzel együtt harmadik helyen zártak a csoportban. Így az addig is magasan legjobb címvédô és elsô kiemelt Goszleth-Szörényi kettôs után, biztosan jutott a döntôbe a második kiemelt ifj. Scholtz-Rózsavölgyi pár. Ebben a csoportban versenyzett Bóna Gábor, Matis Klaudia, Soponyai Géza és Frigyer Attila is akik ebbe a sorrendben zárták a versenyt.

A „B” csoportban magabiztosan nyerte a selejtezôt a második kiemelt Majthényi Szabolcs–Majthényi Zsombor kettôs. Ôk két elsô és egy második hellyel már az utolsó futam elôtt is biztos továbbjutónak számítottak. Ebben a futamban is a második helyen álltak, de a gennaker leszerelésnél nem jött le a vitorla és visszaestek a hatodik helyre. Így mivel a döntôbe minden egység a selejtezô futamokon gyûjtött pontjainak felét vitte tovább három pont helyett öt ponttal várták a folytatást.

A második helyért az utolsó futamban az elsô kiemelt Weöres Márta-Pay’r Anna kettôs küzdôt Márta bátyaival Szabolccsal és Botonddal. A lányok két pont elônnyel vezettek, de az utolsó futamban megerôsödô szélben nem volt esélyük a futamot magabiztosan nyerô fiukkal szemben, így harmadikok lettek. Negyedik lett a Láng-Bernáth kettôs, ötödik a Náray-Dobossy páros, hatodik Elekes és Epacher és a hetedik a Jordanits-Fekete egység.

A „C” csoport volt a legkiegyensúlyozottabb, legalábbis az elôzetes esélylatolgatás szerint. Ennek ellenére nagy fölénnyel jutott a döntôbe a második kiemelt Gereben Márton, Gereben Mátyás kettôs, úgy, hogy az elsô futamban hatodikak lettek, de aztán egy második és két elsô hellyel végeztek az élen. A második helyezett Rauschenberger-Cserép kettôs tizenegy ponttal zárt három ponttal zárt, három ponttal verve az elsô kiemelt Hajdu testvérpárt. A negyedik és ötödik helyen pontazonossággal végzett a Fluck-Székely és a Litkey-Szaniszló kettôs. Mögöttük négy ponttal lemaradva lett hatodik a Dulin-Zalai páros.

A döntôbe Goszlethék négy, Majthényiék és Gerebenék öt, Weöres és Rausch öt és fél, míg Scholtz Imiék hat ponttal érkeztek. Vasárnap hûvös borult idôben hármas, négyes keleti szélben kilenc órakor rajtolt az elsô futam amelyben már két körös up and down pályán vitorláztak a bajnokok. Az elsô kör végén két hajó is befutott így ezt a futamot Litkey Farkas rendezô törölte, ami némi morgolódást váltott ki a pályán szabályosan vitorlázó négyekbôl. Az elsô és második futamot Scholtzék nyerték és ezzel átvették a vezetést. A harmadik futamban Majthényiék egalizáltak egy futam gyôzelemmel. Goszleth egy második és egy hatodik hellyel lecsúszott a dobogóról. Ekkor úgy tûnt, hogy ez a két páros küzd majd a bajnoki címért, de hátra volt még három futam. Az addig gyengébben szereplô Gereben testvérpár megnyerte a negyedik és ötödik futamot. Scholtzék egy ötödik és egy hatodik helyet szereztek, Majthényiék „támogatásával” akik a baba kezét fogva szintén csak két negyedik helyet értek el.

Ekkor a nevetô harmadik Gereben vezette a versenyt egy ponttal megelôzve Majthényiékat és kettôvel ifj. Scholtzot akiknek 16 pontjuk volt. Mögöttük Weöresék álltak 17.5 ponttal a negyedik helyen egy ponttal megelôzve Rauschenbergeréket. Az eddig 22 pontot gyûjtött Goszlethék ekkorra már leszakadtak. Az utolsó futam rendkívüli izgalmakat hozott. Gereben elrontotta a rajtot, felakadt a bójára és mire leszabadult, majd megcsinálta a 360 fokos büntetôkörét elvesztette minden reményét a gyôzelemre.

Majthényi vezetett az elsô kör után és ifj. Scholtz az ötödik helyen vitorlázott. Ekkor úgy tûnt, hogy eldôlt a verseny. Majthényi azonban elvesztette a fonalat a második kreutzban és Scholtz teljesen felzárkózott. Negyedik, ötödik helyen vették a bóját, de Scholtzéknak nem ment föl a golyó és így ismét lemaradtak. Közben a teher nélkül vitorlázó Goszleth vezetett Rauschenberger elôtt.

Majthényi még följött a harmadik helyre és mivel sem Scholtz sem Gereben nem tudott javítani végül két pont elônnyel megnyerte a versenyt. Gerebenék lettek a másodikok, fél ponttal megelôzve az utolsó négy futamban megtáltosodott Rauschenbergert, aki ugyancsak fél ponttal verte ijf. Scholtz Imrét és Rózsavölgyi Gábort. Mindig elmondjuk, de soha nem elégszer, hogy mennyire hálásak vagyunk a hajótulajdonosoknak, hogy használhatjuk a hajóikat ezen a szép versenyen.

Hagyományosan meghirdetjük a hajók versenyét is amelyet az idén a Diego Nagy R. Attila hajója nyert a Metálka Sebestyén Adorján és a Borzongató Hosszú Árpád elôtt. Köszönjük a Hansgrohénak, a Kenese Marina-Portnak és a Style Jacht Kft-nek a bizalmat.

Szekeres