„Az időjárás megmutatta, hogy ő az úr. Az elmúlt hetekben végig napos idők voltak 3-4-es szelekkel. Már kezdtük elbízni magunkat. ” Tenke Tibor beszámolója.


Na erre most igazítottak odafent. Délután fél egykor ment a mezőny a vízre, de hiába. Először a tramontana (észak-kelet) és a see brise (dél-nyugat) viaskodott egymással. Az eredmény pörgölődő szél és masszív eső lett. A rendezés türelmesen várt, nem volt népszerű, de neki lett igaza.


Délután 4-re stabilizálódott a tramontana, 4-es, majd 5-6os keleti széllel. A partról fújt, ezért aztán nem voltak igazán nagy hullámok, de pörgölődött, amit jól ki lehetett használni.


A második rajt ment el. Mi jó helyen voltunk, első sorban, luvban, de sajnos rögtön bekaptunk néhány gonosz hullámot és ezzel is beestünk a fal mögé. Utána kemény küzdelem volt a 102 hajó között helyet találni. Ezzel el is ment számunkra az első kreuz nagyobbik része! Az első bójánál nem álltunk jól, de vigasztaló volt a sebességünk. A hátszélben nyertünk pár hajót, majd a második kreuzban jól fordultunk néhány szélfordulóra, ezzel és a sebességünkkel feljöttünk 40 körüli helyre.


A harmadik kreuzban ismét kiderült, hogy nem vagyunk lassúak a középmezőnyhöz képest, így végül 36-nak futottunk be, ami végül 33. helyet ér a korai rajtosok miatt. Kátai Péterék a 73. helyen végaztek.


Nem bánnám, ha újra így fújna, mert relatív jó a sebességünk és remélem a következő rajtot nem mélázzunk el ennyire.


A futamot az extra speed-es Percy nyerte, a szintén gyors Mansfield (ő nyert nálunk tavaly EB-t) és Lööf előtt. A mezőnyre jellemző, hogy első 18-ban 17 nemzet volt! Az amerikaiaknak fekete napjuk volt, a 12. helyen befutó Reynolds-ot és a 64. (!) helyen bérkező Paul Cayard-ot korai rajt miatt kióvták, a magyar ősökkel bíró George Szabó pedig kiállt.


A mezőny este fél nyolcra érkezett a kikötőbe, már világítottak az utcai lámpák – ma valószínűleg mindenki megdolgozott a vacsoráért.


Most este is fúj rendesen, holnapra 7-es jósolnak. Nem bánnám…..


forrás:



http://www.spartacus.hu