„A VB befejezése minden szempontból izgalmasra sikeredett. Sokáig az is kétséges volt, lesz-e egyáltalán világbajnokság? Szerencsére vasárnap, a tartalék napon hamar kitisztult az idő. Így lehetőség nyílt arra, hogy felépüljön a see brise, a termik szél. ” Tenke Tibor beszámolója


11 felé el is kezdett csíkozódni a víz, de sajnos nem volt benne elég erő. Kettőig vártunk, de nem lehet mindig olyan mázlink, mint az előző nap, és csak egy 2-3-asra erősödő szélben indult el a futam és ebből következett, hogy nem is tartott ki sokáig.

Jól indítottunk, a kreuz 2/3-ig 20-ban voltunk a menők között, de ott elvesztetem az ingadozó, gyengülő szélben a ritmust, amit még erős folyások is nehezítettek és 5-10 perc alatt a mezőny hátsó felében találtuk magunkat. A további próbálkozásainkban nem volt sok erő, a mezőny egyre jobban széthúzódott és a végére, a teljesen leálló szélben pár további hajót elengedve a 66 helyen végeztünk. Ezzel sajnos visszaestünk összetettben 42-ről az 50. helyre. Kár érte, kicsit óvatosabb vitorlázással, kevesebbet hibázva és némi szerencsével bent lehettünk volna a 40-ben, a sebességünk feltétlenül megvolt hozzá.


Kátaiék jól alkalmazkodtak a gyengébb, kicsit limányos szélhez és 55 lettek a futamban, evvel feljöttek összetettben a 77. helyre, világranglista pontokhoz jutva.

Na de az eleje:

Mint tegnap írtam Lööf 1 ponttal vezetett Percy előtt, akinek rosszabb volt a kiesője is. Lööf természetesen úgy csinálta, ahogy a könyvekben írva vagyon. Az első adandó alkalommal megfogta Percyt és nem engedte el, amíg némi ejtegetés, fél-szelezés után bent nem zavarta a közép mezőnybe. Látványos match race volt. A takitka annyira sikeres volt, hogy Percy még a dobogó második fokáról is lemaradt, ahová a ma 4. helyett elérő, az olimpiára nagyon készülő, svájci Marazzi került. Az erős szeles Neelmannak természetesen nem feküdt a mai nap és kiesőt csinálva, két nyert futama ellenére lecsúszott a dobogóról.


Az olimpiai kvalifikáló a maradék 4 helyre szintén izgalmasan alakult. A spanyol és a dán hely már a futam előtt biztos volt, bár érdekes, hogy hajóját összetörő spanyol Bermudez az utolsó két futamára átlagpontot kapva lett összetettben hatodik.


A kanadai Ross McDonald megemberelte magát, érvényre jutott a nagy rutinja és 5-nek végzett e futamban és ezzel ő is bejutott. A kieső az új-zélandi Lord lett, akit a német Pickelt figyelt végig. Végül mindketten kiesőt csináltak, de az Pickkelnek elég volt, hogy megtartson 2 pontot előnyéből és kijuttassa az olimpiára Alex Hagent. Igen, Hagent, mert neki volt jobb eredménye a nemzeti válogatón, az EB-en elért negyedik helyével.


A nagy elánnal készülők, de végül szomorú kiesők között vannak a portugálok akik idén 100 fős mezőnyben nyerték a Bacardi kupát, a finnek, akik egész télen Miamiban edzettek, amerikai edzővel.


Nagy VB volt tehát, a szokásosnál egy kicsit több drámával, de azért jó volt. Jövőre egzotikus helyen Buenos Ariesben kerül megrendezésre a világbajnokság, a marketing, a szervezkedés már megkezdődött…

Ui.: A befejezés a szokásos, este 6-ra a parton, 8-kor indulás, most reggel 8 óra, már Ausztriában tartunk hazafelé, a jövő héti Balaton Bajnokságra gondolva.

forrás:

http://www.spartacus.hu

fotó:

http://www.starworld2004.com