Mig a mezőnyben növekednek a balesetek, addig az élmezőny bőven az előző Vendée Globe részidő alatt halad.


Szegény Raphael Dinelli-t (AKENA) még az ág is húzza. Az elmúlt éjszaka egy gennaker csere alkalmával sikeresen letépte a jobb kezének gyűrűsujjáról a körmöt. Nagy gond nincs, bár meg kell oldania, hogy ne érje a sebet víz.

Marc Thiercelin (Pro-Form) hajója komolyan megsérült.Miután a spinnakerét gennakerre cserélte

a hajó berohant egy hullám alá és lefetrengett. Az akció következtében nem használhat gennakert és az orrsudár komoly sérüléseket szenvedett.  jelenleg orrvitorlával és solent-el képes csak haladni, és meg kell várni, hogy kikerüljön a magsnyomású területről, hogy tudjon a rendszerrel valamit kezdeni. Véleménye szerint, még jó, hogy nem spinnakerrel esett meg vele a dolog, mert akkor biztosan árbocát veszti.


Jean Le Cam (Bonduelle) a flotta élén nem teljesen értette a sokáig vezető Vincent Riou (PRB) stratégiáját. Nem érzi szükségesnek eltérni a direkt iránytól a következő magasnyomás elött. A PRB közel 60 mérföld hátrányt szedett össze a tegnapi húzásával, hogy elindult északnyugatnak. Reggelre már bíztatobbnak nézett ki a helyzete, és látszólag jobban halad, mint a Bonduelle.

A mezőny eleje és hátulja között a napi teljesítmények jelentős különbségeket mutatnak Norbert Sedlacek (Brother) rendkívűl boldog, hogy megfutotta a legjobb 24 órás teljesítményét, ami 272 mérföld. Ezen kívűl 21,6 csomóval is haladt a hajója.


Tegnap Vincent Riou (PRB) volt az első aki elérte a Jóreménység hosszúsági fokát. A 6500 mérföldet, ami Le Sables d’Olonne-tól elválasztja a Afrika legdélebbi pontját 24 nap 2 óra és 18 perc alatt érte el. Az utóbbi Vendée Globe alatt Yves Parlier érte el a fokot elsőnek. Akkor ez 28 napba 8 órába és 39 percbe került neki. Most több mint négy nap az előnye a vezetőnek. A következő szimbólikus fok a Leeuwin fok Ausztrália legnyugatibb foka.

Sébastien Josse (VMI) ma reggel ugyan ott ahol a PRB kicsivel korábban meghalzolt és elindult északnyugatra.

A frissen érkezett depresszióval a mezőny többi része jóval közelebb tud haladni Afrika déli csücskéhez, mint az első hat.