Kooperatív tárgyalás sorozat Magyarország és Ausztria között. A cikk az Osztrák Vitorlás Szövetség oldaláról ollózva.


Kooperatív tárgyalás sorozat Magyarország és Ausztria között

Vékony a talaj, ha az olimpiai érmék és a világbajnokságok földjére lépünk. Az Osztrák Vitorlás Szövetség mintapélda arra, hogy csak kooperatív együttműködéssel, innovatív ötletekkel és kemény munkával lehet az élre törni. Olyan mértékű sikereket, amelyeket az Osztrák Vitorlás Szövetség is magáénak tudhat, csak akkor lehet elérni, ha nyitottak vagyunk az újra.

Hogy gyümölcsöket terem a különböző szövetségek kooperációja, azt már bizonyítják az utóbbi években létrejött trainingszövetségek. Így Andreas GERITZER versenyei előtt a finn Laser menővel edzett együtt, vagy az arany csapat Roman HAGARA és Hans Peter STEINACHER a francia és az argentín Tornadosokkal több időtt töltött a tengereken, mint a saját hazájukban.


Együttműködés Magyarországgal


Az Osztrák Vitorlás Szövetség legújabb projektjében a Magyaroszággal való szoros együttmüködésen van a főhangsúly. „Elsődleges szempont tanulni, profitálni egymástól és egymással.”- jelentette ki Dr. Clemens KELLNER, az Osztrák Vitorlázás Szövetség elnöke. A hétvégén a Neusiedler see Vitorlásközpontjában a közös projekt ill. a projektsorozat olyan emberek közremüködésével jött létre, mint HÓNIG Péter (MVSZ elnöke), KEREKES Kázmér (az MVSZ főtitkára), WOSSALA György (EUROSAF elnöke) és FUNDÁK György, Alfred PERNOLD, Eduard Geritzer (az oszták delegátus tagjai).


A fiatalság előtt ajtók nyílnak


HÓNIG Péter szerint a jövőbeni együttműködés igazi nyertesei a fiatalság. Az utánpótlás növelése mellett napirendre kerülnek olyan témák is, mint a nyílttengeri vitorlázás és elkötelezettség atéma iránt.

Az elkövetkezendőkben, a középpontban a 2006-os ISAF World Sailing Games lesz. WOSSALA György (EUROSAF elnöke) biztosította, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek minden jellegű támogatást megad. Ez a rendezvény nemcsak Burgenland számára, hanem Kelet-Európa számára is a lehetőség.

Egy közös edzőcsapat a legtehetségesebb osztrák és a magyar  utánpótlás számára, egy közös regatta létrehozása a Zoom 8 osztály számára és egy női LASER RADIAL olimpiai hajó adományozása az első lépései ennek a kooperációnak. A nyílttengeri vitorlázás érdekében terveznek egy közös nyílttengeri versenyt és (egy közös) regatta programmot. A bírók (be)iskoláztatási- és csereprogramja tovább szélesítik a projekt sokszínűségét.


Centrope Sailcenter

Ezen célok megvalósításására – amely minden bizonnyal mindkét ország számára hasznosak – a vitorlás szövetség tervezi egy iskoláztatási és edzőcentrum létrhozását a magyar partnerek számára, de a kapuk ugyanígy nyitva állnak a szlovák és cseh partnerek előtt is. Így egy vitorlás CENTROPE SAILCENTER – kompentecia centrum, mely Közép-Európa igényeit fogja kielégíteni – jöhet létre.