Hat futamból hármat már teljesítettek a Csillaghajó osztály idei Világbajnokságán – Iain Percy-Steve Mitchell viszont az első nap kudarca után két második hellyel örvendeztette meg a brit szurkolókat…

A hat futamosra kiírt verseny fele már lezajlódott Buenos Airesben. Az eredetileg 9 napra tervezett versenyt így, a pihenőnap beiktatását követően is, akár már 18-án befejezhetik. A versenyrendezés csak igazodik a hagyományokhoz és ahhoz a tendenciához, hogy egy nap egyre kevesebb futam kerüljön lebonyolításra. Aki viszont azt hiszi, hogy ez egy igazi öreguras verseny, az téved. Elég csak végigpillantani a fényképeken és rögtön megállapítható, hogy az élmezőny kőkemény atlétákból áll.

A második napon délután három órakor kezdődött keleti – északkeleti 14-15 csomós szélben. A francia páros Xavier Rohart – Pascal Rambeau páros pedig, rajt cél győzelmet aratott. Õket a brit Iain Percy – Steve Mitchell páros követett, akik az első pályajelet csak 10-nek kerülték és végül a második pozíciót szerezték meg. Többek között ők voltak azok, akik az első futamban elhagyták az árbocukat. A harmadik helyen a tapasztalt amerikai páros Mark Reynolds – Phil Trinter végzett. Negyedik lett a címvédő svéd páros Fredrik Loof – Anders Ekstrom, aki az első bóját csak 12. helyen vették. Az első naphoz hasonlóan öt hajó most is a futam feladására kényszerült.

A harmadik napon tehát a harmadik futam került megrendezésre és így a verseny a kiírásnak megfelelően halad. A szél kissé gyengébb volt az előző napinál, így erőssége 9-11 csomó körül alakult. A rajt utáni cirkálószakasz végén a brit Percy irányította csapat kerülte elsőként a bóját. Õket követte a másik francia páros a Philippe Presti és Jean-Phillipe Saliou, az amerikai páros Mark Reynolds – Phil Trinter, negyedikként pedig a Robert Scheidt – Bruno Prada egység. A britek tartották a vezető pozíciót hátszélben, de Scheidték feljöttek a második helyre, míg a második futam győztese, a francia Rohart – Rambeau páros a harmadikra. Mindkét páros továbbjavított helyzetén a következő cirkáló szakaszban és a Percy – Mitchell duó visszaesett a harmadik helyre, de a második hátszelük jobb volt, mint a franciáké, így ismét másodiknak vették a lee bóját.

Úgy tűnik Robert Scheidt kezd belejönni az új hajóosztályba, mert egy 10. és egy 8. hely után alakított egy nagyot és megnyerte a harmadik futamot. A második és harmadik sorrendje sem változott már ezután, így Iain Percy – Steve Mitchell a második, harmadik pedig a Xavier Rohart – Pascal Rambeau páros lett. Negyedik helyen a másik francia páros Philippe Presti – Jean-Phillipe Saliou, ötödik helyen az ausztrál Iain Murray és Andrew Palfrey végzett.

Az eddigi futamok alapján teljesen nyílt a küzdelem, így bárki megszerezheti még a Világbajnoki címet a profik közül.

Az első hat állása 3 futam után:

1. Xavier Rohart / Pascal Rambeau, FRA, 10

2. Fredrik Loof / Anders Ekstrom, SWE, 12

3. Torben Grael / Marcelo Ferreira, BRA, 15

4. Philippe Presti / Jean-Phillipe Saliou, FRA, 18

5. Robert Scheidt / Bruno Prada, BRA, 19

6. Roy Heiner / Alex Breuseker, NED, 20