MVSZ elnöknek lenni jó dolog. Egy exkluzívnak is nevezhető sportág elnökének lenni nem kis feladat, de felteszem kellemes érzésekkel is párosulhat – már ha nem zaklatják az embert minden nap hülyeségekkel – és társadalmi megítélése is kedvező. Most Ön is próbára teheti magát. Legyen egy kicsit jelölt és válaszolja meg azokat a kérdéseket, melyeket akár az MVSZ elnökségi tagjelöltjeinek és elnökjelöltjeinek is feltehettünk volna.

Sajnálatos dolog, hogy nem sikerült kiugró eredménnyel előrukkolni az elmúlt Olimpiákon, de örüljünk legalább annak, hogy hazánk lányai és fiai ott voltak (ezt ők is így élték meg jellemzően és ez így is van rendjén). Viszont derűre adhat okot az, hogy az MVSZ taglétszáma magas, egyre több a kikötő, egyre több a hajó és egyre több a vitorlázás iránt érdeklődő. Így a bázis szélesedik, vagyis a vitorlázás jövője csöppet sem kilátástalan.

Pénz is van, de a költségvetés szűkösnek nevezhető egy olyan sportágban, amelyet valaha csak az elit társadalmi réteg űzött. Ez a réteg mára kiegészült, de a tehetősek sem tűntek el. Így elvben a kapcsolati tőke ma is létezik. Ennek jobb kiaknázása fontos lenne, még ha mostanra be is bizonyosodott, hogy a „kis pénz, kis vitorlázás” elve is működik, vagyis lehet vitorlázni akármivel, ami úszik, szél hajtja és halad. De jól szerepelni nemzetközi versenyeken aligha… Az MVSZ-nek azonban nem csak az a célja, hogy sokan legyünk vízen – ez is fontos – hanem az is, hogy valamelyest képes legyen eredmények felmutatására.

A vitorlázó társadalmat izgató kérdések közül mi azokat forszírozzuk, melyek leginkább érdeklődésre adhatnak okot és megválaszolásukkal esetleg orvosolni lehet néhány akut problémát. Ezért leginkább az ifjúsági és olimpia osztályokra fókuszálunk, azért, mert a most meghozott döntések eredményeivel igazán csak 2012 körül találkozhatunk először – legalábbis olimpiai szinten.

Természetesen nem kívánunk senkit sem kihagyni, ezért most bárki válaszolhat kérdéseinkre. A válaszok közül szubjektíven kiemeljük és megjelentetjük azokat (vagy esszenciájukat), melyek használható és megvalósítható ötleteket, elemeket tartalmaznak. Hozzájárulhat nevének közléséhez és meg is kérhet rá bennünket, hogy ne tegyük azt. Ragadjon most Ön is billentyűt és küldjön elektronikus levelet nekünk egészen május 31-ig, amikor a valódi jelöltek sorsa eldől.


Kérdések:

Milyen Ön szerint a hazai vitorlázás jelenlegi megítélése?

Összességében, milyen intézkedést kezdeményezne, amely átfogóan javíthatná az MVSZ megítélését mind a közvélemény, mind a vitorlás társadalom körében?

Az információáramlás a magyar vitorlázás vonatkozásában nem túlságosan kielégítő és számtalanszor hallunk olyan problémáról, hogy ’erről meg arról’ nem is értesültünk, ’ez meg az’ késik. Milyen lépéseket tenne ennek felszámolása érdekében?

Egyetért-e azzal, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a média szempontjából az ifjúsági és olimpiai hajóosztályok versenyeire, versenyzőire?

Hogyan hidalná át azt a problémát, hogy a nagyhajós osztályokba a média útján áramló pénzből a kemény munkát végző utánpótlás és olimpiai osztályok is, az őket megillető mértékben részesedjenek?

Az ISAF törekvései között előkelő helyen szerepel, hogy a versenyzést közelebb hozza a médiához. Ön szerint a hazai vitorlázás esetében ez hogyan oldható meg?

Hogyan lehetne elősegíteni, hogy Magyarország is méltóképpen szerepelhessen egy Olimpián, milyen strukturális változtatást eszközölne a mostani rendszerben? Külföldi példa magyar adaptálása? Egy használható magyar rendszer felépítése, esetleg elismert külföldi szakember közreműködésével? Honnét teremtené elő ehhez a forrásokat?

A válaszokat az alábbi címre küldhetik:

info@sailing.hu