Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hétvége, amikor volt egy izgalmasnak ígérkező verseny, aminek Merkantil Bank Kupa volt a neve, és egynapos túraverseny volt. A rajt szombaton 9 órára volt meghirdetve. Már fél 9-kor sok hajó nyüzsgött a versenyrendező MAFC kikötője előtt, mindenki várta, hogy melyik pályát kell teljesíteni.


Két lehetőség volt: az 1. zászló jelezte lehetőség a Füredi rajt után Siófok felé vette az irányt, majd Almádi, Tihany és újból Füred. A másodiknál, ez volt a rövidebb a kínálatból, Füred-Zamárdi-Csopak-Tihany-Cél sorrendben követték egymást a pályajelek. A versenyrendezőség e mellett döntött, ami később jó választásnak bizonyult, ami a szelet illeti. Az izgalmakat még az is fokozta, hogy a szponzor pénzdíjat ajánlott fel, az abszolút elsőnek 100.000 Ft, azon osztályok győzteseinek, ahol volt legalább 6 egység, 50.000 Ft-ot.


A rajtnál délies szél fújt, egytakkos kreutzban lehetett menni az első bójára. A mezőny egy része, főleg a kisebb hajók, úgy gondolták, hogy a zsűrihajó mellett rajtolnak el, és ha azok a nagyobb hajók, akik szintén ezt a taktikát választják, gyorsan elhúznak, akkor tiszta szélben tudnak vitorlázni. Nos ez nem mindenkinek sikerült. A rajt után a mezőny két részre szakadt. Az assok, és a nagyobb hajók inkább megejtették, és Tihany illetve a mezőny alatt rohantak el, míg a többiek a rajt után élesebben indultak el, és a szakasz vége fele spinnakerrel ostromolták a bóját és az ellenfeleket.


A következő szakaszban kreutzolni kellett. Ebben az esetben az emberek nagyobbik hányada a tó közepe fele vette az irányt, nagyon kevesen gondolták azt, hogy nekik az északi partnál lesz jobb a soruk. Mi mindent vagy semmit alapon, e mellett döntöttünk. Vártuk az ígért éjszaki frissülést, ami csak az esti party alatt érkezett meg igazán. Így aztán a várva várt meglepetés helyett csúfos visszaesést tudtunk csak felmutatni a szakasz végére.


A következő, spinnakeres szakaszban a tó közepe fele is elkezdett leállni a szél, és az innen-onnan főleg északról jövő frissülések adtak reményt a lemaradottaknak a felzárkózásra, és az élen levőknek az előny növelésére. A befutó szakaszban még páran próbáltak spinnakerrel javítani a teljesítményen, de nagy csoda már nem történt.


Este egy zenés táncos mulatság adott okot a kicsapongásra, remek élőzene szolgáltatta a talpalávalót, ízletes vacsora, töltött csirkecombbal, rablóhússal, rétessel, sörrel, borkóstolóval, az ínyenceknek meg finom koktélok fokozták a gasztronómiai gyönyört, és a díjkiosztóra is  ekkor került sor, ahol a pénzdíjak mellett szép kupák is gazdára találtak.