Az immáron hatodik szezonját ünneplő Swedish Match Tour következő versenye a Swedish Match Cup. Az amerikai Ed Baird az Amerika Kupa védőjének, azaz az Alinghi kormányosa, és az ausztrál Peter Gilmour fej-fej mellett küzd a sorozat elsőségért, ahol mindkettőjüknek 102 pontja van.

szoros küzdelem... Dan Ljungsvik fotója

Ha Baird meg szeretné nyerni első SMT bajnokságát nem végezhet rosszabbul, mint negyedik és Gilmournak mögötte kell végeznie. Az elsőség megszerzése érdekében Gilmournak Ed Baird előtt kell végeznie, helyezéstől függetlenül.





A 12. Swedish Match Cup megrendezésére jövő héten kerül sor, július 4-10. között egy kicsi szigeten, Marstrandon, Svédország nyugati partjainál. A Swedish Match Cup versenyét a világ legjobb kormányosai részéről már a kezdetektől fogva nagy érdeklődés kísérte és ez az idén sincsen másképpen.





A nevezett 16 csapatból 9 reprezentálja magát az Amerika Kupán is. Az elmúlt öt év Swedish Match Tour bajnokai: Bertrand Pacé, Magnus Holmberg, Peter Holmberg, Jesper Radich és Peter Gilmour most is jelen van, hogy megküzdjenek a kupáért.





Itt van az a négy kormányos is, akik 10 Swedish Match Cupot nyertek meg az eddig megrendezett 11-ből. Gilmour vezet öt győzelemmel (1994, ’95, ’97, ’98, ’99). Dean Barker, az Emirates Team New Zealand színeiben illetve Russell Coutts, a Coutts Racingből, két győzelmet szerzett. Pacé, a BMW Oracle Racing képviseletében, eddig egy győzelmet szerzett itt.

Coutts a jelenlegi címvédő most is dán csapatával versenyzik, amelynek tagjai: Michael Arnhild, Jes Gram-Hansen, Christian Kamp és Rasmus Kostner.

Marstrand szűk pályája nem teszi lehetővé, hogy a Swedish Match 40-eseket használják, ezért DS 37-esek helyettesítik azokat, csakúgy, mint az előző 11 alkalommal.



A verseny összdíjazása SEK849,000 (nagyjából 114,000 $), és SEK280,000 (nagyjából 37,000 $) üti a győztes markát.

Swedish Match Cup Nevezési Lista (2005. június 28-ig):



Ed Baird (USA) Alinghi