A korábbi kétszeres olimpikon vitorlázó Hajdu Balázs személyében története során először magyar elnököt választott a Nemzetközi Finn-Dinghy Osztályszövetség tisztújító közgyűlése.

Kalmar/Svédország

2005. augusztus 7.

A Nemzetközi Finn-Dinghy Osztályszövetség (International Finn Association – IFA) 1952-es alapításával egyike a legrégebben működő olimpiai vitorlás hajóosztályokat irányító nemzetközi szervezeteknek. Fő célja a Helsinki Olimpia óta olimpiai résztvevő férfi egyszemélyes hajóosztály nemzetközi ügyeinek irányítása, ill. képviselete a Nemzetközi Vitorlás Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyes fórumain. Az IFA jelenleg több, mint 50 tagországot és több ezer aktív versenyvitorlázót számol a világ 5 kontinensén. Ebben a hajóosztályban szerzett 3 olimpiai aranyérmet a világ eddig legeredményesebb olimpiai vitorlázója a dán Paul Elvström.

Dr. Hajdu Balázs a NOB jelenlegi elnökének fiától, Philippe Rogge-tól veszi át az elnökséget, aki korábban maga is nemzetközi szintű versenyzőnek számított ebben a hajóosztályban.

A magyar versenyző sportdiplomáciai sikere a magyar vitorlássport helyét is megerősítette a nemzetközi vitorlázás világában, hiszen az Európai Vitorlás Szövetség elnökeként fungáló Wossala György mellett újabb magyar sportdiplomata tölthet be jelentős nemzetközi tisztséget.

Hajdu Balázs számára nem ismeretlen a közeg, hiszen azon túlmenően, hogy évek óta a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja, tavaly beválasztották a Nemzetközi Vitorlás Szövetség jogi bizottságába is.

A frissen megválasztott sportdiplomata a civil életben a PLUS élelmiszer diszkont áruházakat üzemeltető társaság jogi főosztályvezetője, és jelenleg is aktív 12-szeres magyar bajnok vitorlásversenyző.

A Svédországi Kalmar-ban tartott közgyűlés további eredménye a Finn-Dinghy hajóosztályban, hogy a közel 200 indulóval számoló 2006. évi Masters VB korábban elnyert rendezési joga mellett, Magyarország kiélezett versenyben megszerezte a 2007. évi felnőtt EB rendezési jogát is.