Hivatalosan péntektől szerdáig rendezték meg az Audi Nagyhajós Országos Bajnokság első fordulóját 12 hajóosztály számára. Az eddig megszokott rendszerhez képest változott, hogy melyik hajóosztály melyik fordulóban vesz részt. Az első fordulóban öt pályán zajlottak a küzdelmek.

Az előírt futamokat végül sikerült a tervezett öt nap helyett négy nap alatt nyugodtan, jó szélben megrendezni. Az „A” pályát a Füred előtti vízterületre tűzték ki. Itt versenyeztek az Európa 30-asok, a J24-esek, a 22-es cirkálók és a nagy létszámú Dragon osztály.

A Fétis nem tudta megismételni tavalyi szereplését az Európa 30-asok között és csak a negyedik lett idén. A győztes idén is a Dr. Dulin Jeno2 kormányozta Ábránd lett 4 pont előnnyel a második helyezett Bestia és a harmadik helyezett Nagymágus előtt.

J24 osztályban a kérdés az volt, hogy Madarász Tamás meg tudja-e védeni harmadszor is a bajnoki címét, vagy a bajnokság előtti utolsó két versenyt nyerő Varga Lajos, Nelson nevű hajójával igazolja-e az eddigi eredményességét. Nagy küzdelemben az utolsó futamban végül néhány méterrel a Nelson bizonyult jobbnak az Euphemya előtt. Harmadik az utolsó futamot nyerő Vega, Láng Péterrel a kormánynál.

A Hurricane kilenc éve szeretné elhódítani a 22-es Cirkáló bajnoki címét és idén végre sikerült mindenkit maga mögé utasítania Pay’r Egonéknak. Az utolsó futamig kiélezett küzdelmet vívott harcban Elekes Béla Gittáját utasította maga mögé. Harmadik helyen a Zsarnok végzett.

Az egyik legnépesebb osztályban, a Dragonban kilenc külföldi – amerikai, német, svájci, holland, résztvevő is megjelent, ahol ismét Náray Vilmos és a Fjord hódította el a Magyar Bajnoki címet, abszolútban a harmadik helyet megszerezve. Második lett a Magyar Bajnokságban a Conseuro Lukáts Ákos kormányzásával. Harmadik a Steinbeisser Kertész Andrással, akik az abszolút hetedik helyet szerezték meg. A verseny győztese Haybold Andreas és a Fandango. A dobogó második fokán Schmid Dieter csapata állhat ma, akik eredményüket a Blue Note fedélzetén érték el.

A „B” pálya volt legközelebb általában a déli parthoz, ahol a YS I., a Nautic és az Elliott 770-es versenyzett. A majdnem új Scholtz 32-es, a Cohiba szinte verhetetlen volt. Czégai Péter olimpikon édesapjával „küzdött meg” az első helyezésért. Czégai László végül különösebb gond nélkül végzett legénységével a dobogó második fokán a Ganz Danubius-szal. Harmadik lett az Incognito Stefán Tiborral.

A Kékszalag második helyezettje és a Kenese Match Race győztese csapott össze a Nautic osztály első bajnoki címéért végül Soponyi Géza a Szent Ágotával két ponttal nyert. Második Litkey Bence a Teliholddal és Madácsi Zsolt a Classicával lett pontegyenlőséggel a harmadik.

Elliott 770 osztály sajnos elég kevés hajót tudott kiállítani, de így is érvényes bajnokságot futottak.
A bajnoki címét megvédte Bartos Zoltán a Saul-al. Második a Cyrano Szoják Balázzsal és harmadik az Isa Pur, Dr. Müncz István kormányzásával.

Összevont Cirkálóban a Sirocco lett a nyerő, míg idén a Stefánia a második és a Nemere II. a harmadik.

A 30-as Cirkáló osztály versenyének két nagy esélyese a tavalyelőtti bajnok Regulus és a tavalyi győztes a Kékmadár. A Regulust ezúttal is Weöres Szabolcs kormányozta, míg a Kékmadár irányító pozícióját a tizenegyedik bajnoki címét begyűjtő Rauschenberger Miklós foglalta el. A Kékmadár hét futam után magabiztosan nyert, igaz időnként kétes szituációba keveredett a konkurens hajóval, amely végül csak az ötödik helyre tudott bevitorlázni. A második helyen Lehoczky Tivadar és a Hárpia végzett. A második helyért vívott csatában a Bartha András által kormányzott Lucifer maradt alul és végzett a dobogó harmadik fokán.

A 40-es cirkálóknál nem született meglepetés. A Rosa, Bakóczy Kálmánnal a fedélzetén nyert, második a Tabu és harmadik a Domino

A 70-es cirkálóknál a tavalyi bajnok nem indult, így új leosztás volt várható. Az első végül is a Krajcár lett, Holovits György kormányzásával. Második a Capella akit Pomucz Tamás kormányzott, míg harmadik a Gosztonyi András kormányozta Irokéz. Volt havária is, amikor a Capella és a Gulipán összeakadt, az utóbbi árbocát vesztette.

Az Assok versenye Kenesén hamarabb lezajlott és nem kis meglepetésre a Detre Szabolcs kormányozta hajó csak az ötödik lett. Nyert az APC Vadnai Péterrel, második Nyári Zsolt a
Yuppie Revanssal és harmadik a Rock Me Baby, Rick Gergővel.

A bajnokság, hála a jó szélnek hamar lezajlott. A mezőnyök növekvő sebessége miatt érdemes lenne több futamot tartani. Ennek inkább persze a One Design osztályok esetében van értelme. Ezzel összecseng az az elképzelés is, hogyha már a nagyhajós osztályokat négy flottába sorolták (Yardstick, One Design, Sport, Klasszikus), akkor értelme volna a bajnokságokat is ennek szellemében rendezni. Haladjunk a korral….


Végeredmény:

nagyhajos_ob_1_ere.xls


ASSO OB vegeredmeny.xls