Déli szomszédink a vitorlázás egyik horvát fellegvárában, Zára városában rendezték meg az olimpiai osztályok számára kiírt nemzeti bajnokságot. Meglepő vagy sem, de csak 470, 49er, Finn, Laser és Laser Radial osztályok számára írták ki a legfőbb nemzeti versenyt.


Fortinájnerben Újhelyi



Gáspár

Miklós és Majthényi Mátyás (SVE) hét futamból hatot megnyerve védte meg Horvát Bajnoki címét.



A magyar 470-es válogatott már napokkal a verseny előtt megérkezett és a kilenc magyar egységet felvonultató osztály minden idők egyik legnépszerűbb hazaiak által látogatott külföldi versenyévé emelte az eseményt. Rajtuk kívül egy Finnes és hat Radiálos képviselte a magyar színeket.




korán sötétedett...

A verseny előtt már lehetett sejteni, hogy nem lesz erős szél a héten. Napi rutinnal dél-keletről érkezett egy kevés bríz (max. 10 csomó körül) kora délután – vagy olykor délelőtt – amely elegendő volt a legtöbb esetben a normális vitorlázásra.



Pénteken nem sikerült versenyt tartani, csak egy kósza próbálkozásra futotta a korai sötétedés miatt. Így is komoly médiavisszhangja volt az eseménynek, a horvát mTV-n este „látványos” képes beszámolót láthattunk az aznapi „semmiről”.



A szombat már biztatóbb volt, mivel három futamot is sikerült rendezni. Vasárnap némi várakozást követően újabb két futamot tartottak és ezzel érvényes lett a bajnokság.



Érdekes, hogy míg mi Magyarországon jellemzően 4-5 naposra tervezünk egy Bajnokságot, addig e tengeri nemzet két nap alatt letudja azt.