Míg a legutóbbi hivatalos közlemények még arról szóltaka Transat Jacques Vabre versenyén, hogy semmi jelentős sérülés nem történt, addig a legfrissebb hírek már erős szélről és annak áldozatairól számolnak be. Ma, helyi idő szerint negyed nyolckor Alain Gautier hívta a rendezőséget és arról tájékoztatott, hogy a Foncia nevű trimarán felborult a második helyen meglehetősen közel a vezető Groupama 2-höz.







Az eset már a második, egyben kellemetlenebb hidegfrontban történt. A Foncia 10 csomós átlagsebességgel cirkált Nyugat felé a 35 – 45 csomós szélben 4 méteres hullámok közepette, miközben arra vártak, hogy a szél észak-nyugatira fordul.




A segédkormányos Damian Foxall a vállán sérült és valószínűleg a kulcscsontja is eltörött.




reffelve, repülve, sebesen
Hétfő este kilenc körül vette fel vontára Laurent Bourgnon a Brossard nevű trimaránt, melyet testvére vitt a versenyen. Yvan visszaemlékezése: “Éppen jókor érkeztek, mivel a hajót már nem nagyon tudtuk irányítani. Csak pár centiméter maradt, ami a hajógerendát tartotta és komoly mennyiségű víz ömlött be a repedésen. Ezért nekiálltunk kipumpálni a vizet. Az a veszély fenyegette a hajót, hogy a középső test kettéreped, és az árboc beszakad. Szerencsére Guernsey az utunkba esett. … Sokkal jobb elszenvedni egy ilyen balesetet közel a partvonalhoz, mint valahol az Atlanti-óceán közepén. … Még nem tudtuk összerakni, hol nem stimmel a dolog, hiszen a hajónak semmi baja nem történt két és fél éve. A hajót alaposan átvizsgáltuk a szezon elején és a szerkezet tökéletes volt.”




Az Open 50-es egytestű osztály már belépett a Biscay-öbölbe. A hétfőn még vezető Artforms is már kikötött, jelenleg első a Gryphon Solo a Vedettes de Bréhat előtt.



Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó ORMA 60-as többtestű osztályban továbbra is vezet a Groupama 2, de már a Banque Populaire és a Géant üldözi.



Coville és Vincent Cherbourgban kötött ki a Sodeboval, miután a nagyvitorla felhúzó leszakadt, amikor a második reffsor leakasztója eltörött (egy titánium kampó, amely a vitorlát a bumm végén tartja).



Az Open 60-as egytestűeknél vezet a Sill et Veolia Roland Jourdainnel és Ellen MacArthurral a fedélzeten. A sarkukban lohol az Ecover Mike Goldinggal és Dominique Wavre-rel, a Bondulelle Jean Le Cammal és Kito de Pavanttal.