Norbert Bajurin tökéletes helyet talált az Amerika Kupának. Mégpedig a Golden Gate Yacht Club Elnökségének szobájában. „Bal oldalon lenne látható a Kupa, jobb oldalon az öböl”.


Vigyázni a hídpillérrel!
Bajurin, három éve leste ki ezt a helyet, miután egyesülete lepaktált a san franciscoi szoftver mogullal, Larry Ellisonnal, hogy a Kupán kihívóként induljanak és a világ legrégebbi csapatsport kupáját hazavigyék. A csapat neve: BMW Oracle Racing.



Bajurin már az Amerika Kupa szerves részét képezi. Két évvel ezelőtt Aucklandban ő szentelte fel a hajót. A tavalyi valenciai felvonások alatt pedig már büszke szülő képzetét keltette. Az idei Trapaniban lebonyolított megmérettetésen tizennyolcadikként már a hajón is szerepelt.



Idővel Bajurin elkezdett reménykedni, hogy a kupa esetleg a San Francisco-öbölbe kerülhet, csapatának bázisára. Ha Ellison csapata nyeri a Kupát, miközben a Golden Gate Yacht Clubot reprezentálja, akkor a hagyományok értelmében automatikusan ők rendezhetik a soron lévő versenyt.



A BMW Oracle Racing bizonyosan esélyes arra, hogy elhódítsa az Amerika Kupát 2007-ben. Az utolsó öt Louis Vuitton Felvonás alapján a harmadik helyen rangsorolt a csapat a címvédő Alinghi és a korábbi címvédő Emirates Team New Zealand után.



A Friszkói-öböl kétségtelenül remek helyszín lenne majdnem állandó erős légáramlataival és természet alkotta amfiteátrumával.



És akkor egy kis segítség azoknak, akik nem annyira ismerik a Kupa történetét. A régi időkben – ezalatt a 150 évvel ezelőtti korszakot kell nagyjából érteni – a győztes csapatnak kellett az „Auld Mug”-nak nevezett kupát hazavinnie, ahol három-négy évet vártak a következő kihívásig. Ez a formula többé-kevésbé így ismétlődött másfél évszázadon keresztül.



De 2003-ban mindez megdőlt. Az Amerika Kupa győztes Alinghi a Lake Geneva Yacht Club színeiben pompázott. Ez komoly dilemmát okozott, mivel az Amerika Kupa irányítói egyértelműen kijelentették, hogy csak olyan helyen lehet megrendezni az eseményt, amely az óceánra nyílik és a Genfi-tó aligha felel meg ezen kritériumnak.



Bertarelli és jó barátja Larry Ellison összedugták a fejüket és úgy döntöttek, hogy nagyban változtatnak a Kupa menetén és elviszik a nagyközönség elé azt, amit eddig csak TV-n és a neten láthattak. Így az egyre inkább hasonlít a Forma 1-re mintsem egy hagyományos klubversenyre.



Több mint 50 európai kikötő érdeklődött a 2007-es Kupa kapcsán. A mezőnyt négyre szűkítették, majd Valencia lett a kiválasztott. A vesztes kikötőknek be kellett érnie a nem kevésbé fontos „felvezető” versenyekkel.



Úgy alakult, hogy az új formula nyomán az Amerika Kupa menedzsment takaros profitot könyvelhetett el. Daniel Herrera kommunikációs igazgató szerint a Felvonások népszerűek és sikeresek. A menedzsment már az idén előteremtette a 2007-ben szükséges 250 millió dollár 95 százalékát. A versenyeknek helyt adó városok szintén komoly profiti könyvelhettek el a megnövekedett turizmus és presztízsük révén.



De mi történik, ha a BMW Oracle hozza el a Kupát 2007-ben? Hazaviszik a Kupát San Franciscoba vagy Larry Ellison és a többi szponzor felkínálja az Amerika Kupa rendezésének jogát?



A döntés természetesen nem csak Ellisonon múlik. Habár Ellison tömte ki a csapatot pénzével, azóta az amerikai zászló alatt hajózó jacht egy sor új szponzorra tett szert, melyek többségének Európában van a központja. Az Amerika Kupa globális jelenséggé vált.



Chris Dickson, a BMW Oracle Racing vezetője így vélekedik: „Hol vitorlázunk, ha mi nyerünk? Azért is van ez a forma (a Louis Vuitton Felvonások), mert Larry Ellison és Ernesto Bertarelli óhaja, így több helyre jut el a verseny. Ha sikeresek leszünk, akkor leülünk a partnereinkkel és Larry Ellisonnal, hogy megbeszéljük hogy ’s mint tovább. Mindenesetre hasonlóak az elképzeléseink a mostanihoz: Több esemény, több országban. Azt szeretnénk, hogy az Amerika Kupa egy globális színpadon játszódjon a későbbiekben is.”



Mindeközben Bajurin továbbra is óvja a Kupa leendő helyét, melyet a Golden Gate Yacht Club fenntart számára. Nem arról van szó, hogy nem szereti ezt a rendszert, dehogynem. Csak ott szeretné tudni a Kupát, ahová az való.





Jan Pehrson nyomán