A Google Earth program segítségével végre könnyedén és egységesen lehet figyelemmel kísérni egy-egy verseny alakulását, de legalább az útvonal könnyebben elképzelhető e vizuális segítséggel. A Rolex Sydney Hobart az első kísérletek egyike.Kövesse figyelemmel a 2005 Rolex Sydney Hobart jachtversenyt a Google Earth segítségével, amely 10 percenként frissíti a hajók helyzetét és az állást


– hirdeti a verseny hivatalos honlapja, és tényleg.
Az MVSZ látképe
De miről is van szó? A


Google Earth egy 3 dimenziós szoftver amelyen megfigyelhetjük szűkebb pátriárkánkat, a Földet. A program segítségével tehát megcsodálhatjuk a Földet UFO távlatból és kedvünkre zoomolhatunk rá a szomszéd Kati néni autójára akármilyen szögből is. Itt tennénk hozzá, hogy nem élő szatellit felvételről van szó, de nagy valószínűséggel idén frissítették. (Pl. a Deák téri bazársornak nyoma sincsen.)A program tehát nem csak versenyek követésére alkalmas, de arra is, hogy esetleg megnézzük következő versenyünk helyszínét, akárhol is található a világon az. Ahogyan közelítünk a Földön egy-egy országra, úgy előugranak barnás cellák a tájra illesztve. Ezeknek a celláknak a zoomolási lehetősége jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé, a többi esetben sajnos egy-egy város is csak elmosódott pacára emlékeztet.A megfelelő zoomoláshoz viszont kell internetes kapcsolat. A program használható e nélkül is, de csak arra lehet ráközelíteni rendesen, amire már korábban a neten is megtettük.
Balatonföldvár

Akkor most a hogyanról és a mikéntről: A Google Earth program egyszerűen letölthető és installálható (telepíthető) a


http://earth.google.com/


internetes oldalról.Itt azért megemlítenénk, hogy a Google Earth privát használatra születet és nem szolgál kereskedelmi célokat.
A versenyről:


alább található még egy link. Itt a cikkben jobb gombbal katt a verseny linkjére – mentés másként – lehetőleg jegyezzük meg hova mentettük. Ezt tápláljuk be a már letöltött, megnyitott Google Earth programba, mégpedig a következőképpen: Bal fönt található File menü, ott Open, na ide kell berakni, amit letöltöttünk.
Amit látunk:


Jó esetben behozza a verseny helyszínét Sydneyre összpontosítva és megmutatja az útvonalat is. Ezenfelül december 26-án a rajt pillanatától (1:20 PM AEST) a jachtok is látszódnak majd.

Na gyerünk, dolgozzon a cucc:

1.


Kérem töltse le és installálja a
Google EarthProgramot2.


Ez a versenyhez kapcsolódó fájl, ezt kell elmenteni:

cyca_rshyr_yachtrace.kml