A Cruising Yacht Club of Australia legelső embere Geoff Lavis kihirdette: Már nincs a 2005 Rolex Sydney Hobart Vitorlásversenyén olyan hajó a vízen, amely a Wild Oats XI-et legyőzhetné az idővel korrigált összetett állásban.


© Daniel Forster/Rolex
Ezzel a Wild Oats XI lett az ideiglenes Összetett győztes. A verseny rendezői egyelőre nem tudnak óvásról.



A Wild Oats XI az első hajó, amely képes volt arra, – értelemszerűen az 1945-ös I. Sydney-Hobarton győztes Ranit leszámítva – hogy elsőként vitorlázzon át a vonalon, új időetalont állítson fel és a korrigált időeredmény alapján is a lista élén szerepeljen.



Geoff Lavis:


„A legöregebb hajó az idei mezőnyben a Koomooloo (Ray White-é), amely összetett győztes volt 1968-ban és egyben idén a legnagyobb ellenlábasa a Wild Oats XI-nek.



Ez is erősíti a handicap rendszert. Minden jól megvitorlázott/felszerelt hajónak reális esélye van arra, hogy megnyerje a versenyt.”



A Rani annak idején a 628 tengeri mérföldön még 1945-ben 6 nap 14 óra 22 perc vitorlázott Sydney-ből Hobartba. Akkor a rekord csak egy évig tartott ki és azóta már kilencszer megdöntötték.



A Wild Oats XI ennél valamivel jobb időt ért el és ezzel tartja az új rekordot – legalább egy évig. Futott ideje: 1 nap 18 óra 40 perc és 10 másodperc.